Măsurile administrative ale BNM au încetinit creşterea dolarului faţă de leul moldovenesc, transmite Infotag. Ieri, la casele de schimb valutar şi băncile comerciale dolarul în numerar se vindea la un preţ cu o diferenţă între cursul oficial și cel comercial de doar 10 bani.
Unii analişti şi dealeri asociază această situație cu acţiunile regulatorului pieţei, care a îndemnat băncile „să vândă valută pe piaţă”, la un preţ cât mai aproape de cursul oficial stabilit de BNM. Totodată, președinții băncilor comerciale au acceptat sugestia BNM și s-au înțeles să se coordoneze de cursul de vânzare a valutei în numerar în limitele a 10 bani de la cursul oficial al leului faţă de dolar şi euro.
Sursa mai notează că alți participanţi ai pieţei asociază „încetinirea căderii leului” cu faptul că agenţii economici încheie luna ianuarie, resimţind deficitul de lei şi, în aceste condiții, sunt nevoiţi să vândă valută. Ei atrag atenţie la faptul că multe cereri de valută ale importatorilor rămân nesatisfăcute, ceea ce va propulsa trendul de curs.
Amintim că băncile din Moldova au un profit considerabil din diferențele de curs de schimb valutar. În 2014, din această sursă, instituțiile bancare au obținut circa 753,2 mil lei. Potrivit raportului BNM, de pe urma operațiunilor valutare cel mai mult a profitat Banca de Economii. Aceasta a un venit net de circa 176,5 mil. lei. Următoarea este Moldova Agroindbank - cu 117,6 mil. lei. De asemenea, Victoriabank a câștigat 116,3 mil ei de pe urma diferenței de curs de schimb valutar.