06.05.2015 10:07

Lipsă de lichidităţi la băncile problematice

Agenții economici care dețin depozite la cele trei bănci ar putea să nu-și mai poată rambursa banii, întrucât aceste instituții nu dețin suficiente lichidități. Cel puțin așa reiese din informația care se conține în raportul Comisiei de anchetă. Mai multe detalii, în materialul, realizat de reporterii MBC.

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank își mențin capacitatea de onorare a obligațiunilor scadente doar din resursele creditelor de urgență acordate de Banca Națională, fiind protejate de moratoriul instituit. Raportul precizează că la sfârșitul perioadei de moratoriu, instituțiile respective pot intra în incapacitatea de plată. Cel mai important detaliu este că aceste bănci dețin lichidități numai pentru a rambursa depozitele în cazul în care clienții - persoane fizice solicită acest lucru, nu însă și pentru agenții economici.

În final, ar avea de pătimit nu doar companiile, ci și alte bănci moldovenești care încă dețin depozite la cele trei bănci. În mod special la Banca de Economii, dacă luăm în considerație că Victoriabank, Moldova Agroindbank, Moldinconbank și EuroCreditBbank dețin plasamente la această entitate. Anterior, experții economici atenționau că criza de lichidități la cele trei bănci problematice ar fi început cu mult mai devreme decât anul 2014. Situația actuală este, într-adevăr, critică. Datele BNM pentru primul trimestru al anului curent arată că lichiditatea curentă a instituțiilor bancare vizate este sub limita de 20%. mai exact, de 6,26% la Banca de Economii, de 7,79% la Unibank, iar Banca Socială are nivelul cel mai mic de lichiditate de 5,5%. Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache nu exclude că BNM va mai acorda încă o linie de finanțare urgentă pentru a resuscita activitatea celor trei bănci.

Comentarii