17.02.2015 16:53
Majorarea ratei, o decizie extrem de radicală din partea BNM
Astăzi BNM a luat o decizie care lovește greu, îndeosebi, sectorul real al economiei naționale. Regulatorul pieței a decis să majoreze din nou rata de refinanțare. De data aceasta majorarea este cu mult mai mare decât precedenta.
Guvernatorul BNM a anunțat că a fost decis ămajorare cu tocmai 5 p.p. a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. Potrivit lui Dorin Drăguțanu, această majorare va stimula atragerea depozitelor în lei, ca urmare a operării cu o dobândă mai atractivă de către băncile autohtone. În același timp, se crede că măsura respectivă va stopa valul de convertire a economiilor din lei în valută străină.
Guvernatorul BNM însă nu a vorbit nimic despre un alt efect al majorării ratei de bază. Și anume că se vor scumpi creditele, astfel încât nici populația, dar nici agenții economici nu vor avea acces la finanțare. Anterior, unii experți economici au vorbit despre o scumpire cu 20% a creditelor bancare, ceea ce va pune sub presiune capacitatea de plată a debitorilor, chiar și a celor mari. Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache este de părere că BNM ar mai putea revizui în creștere rata de finanțare. De altfel, guvernatorul BNM a spus la conferința de astăzi că ar putea recurge iar la majorare, dacă va fi necesar.
Măsurile recente, întreprinse de BNM, implică majorarea prețurilor în lanț pentru produse și servicii prestate populației. În final, populația va sărăci și mai mult. Economiștii opinează că guvernatorul a încercat să calmeze spiritele, când a anticipat un nivel al inflației de 5,8% pentru anul curent. În realitate, spun ei, inflația deja a scăpat de sub control.
Întrebat cât timp va mai dura căderea leului, Dorin Drăguțanu a menționat că acum piața valutară internă este marcată de hiperagitația persoanelor fizice, însă punctul de echilibru va fi găsit. Totuși, guvernatorul a recunoscut că și tranzacțiile dubioase la cele trei bănci, aflate sub administrare specială, au influențat deprecierea leului.
Guvernatorul nu a uitat iarăși să accentueze că situaţia de pe piaţa valutară nu ţine doar de BNM și că învestirea unui nou Guvern este un factor esențial în această situație. Mai mult decât atât, guvernatorul și-a permis să folosească alegorii în discursul său. El a comparat activitatea băncii centrale cu un meci de fotbal, în care instituția sa are rolul de portar, pe piață fiind jucători mai importanți.