08.02.2016 14:47

Măsuri de asanare a băncilor

Criza bancară care a perturbat economia moldovenească în 2015 poate fi atenuată printr-un Plan care include 7 măsuri urgente, cred analiștii de la ”Expert-Grup”. Ei propun ca măsurile să fie implementate în următorii doi ani.

Sistemul bancar autohton a degradat constant în ultimii ani, unele bănci fiind implicate în tranzacții dubioase în zonele off-shore. Plus la aceasta, criza economică și deprecierea monedei naționale au înrăutățit portofoliul de depozite în lei și au deteriorat activele instituțiilor financiare. În aceste condiții, analiștii ”Expert-Grup” propun un set de măsuri care ar putea consolida sectorul și ar exclude pe viitor crizele. Potrivit lor, schimbarea cea mai importantă trebuie să fie începută cu Banca Națională, or acesta continuă să fie supusă ingerinței politice și intereselor private.

Experții atenționează că un sistem bancar poate fi credibil numai dacă este transparent. În acest sens, ei recomandă să fie instituit un mecanism clar de evaluare a „calității” acționarilor pentru a nu admite

ca persoanele de integritate dubioase să deține cote-părți în bănci. De asemenea, sunt propus măsuri de îmbunătățire a guvernanței corporative și responsabilizarea managerilor bancari. Autorii studiului mai propun și dez-off-shorizarea sectorului bancar prin interzicerea oricăror interacțiuni dintre bănci și companiile din regiunile care nu respectă standardele de transparență.

Comentarii