22.09.2015 13:03
Memorandum ratat?
Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar a ajuns astăzi la Chișinău, dar nu va iniția discuții pentru încheierea unui Memorandum cu R. Moldova. Amânarea negocierilor vine ca urmare a demisiei guvernatorului și prim-viceguvernatorului BNM.
În comunicatul difuzat de FMI se arată că discuțiile cu Chișinăul vor fi în contextul pregătirilor pentru consultările periodice pe 2015, precum și pentru a iniția discuțiile despre un nou program de finanțare.
Experții economici susțin că negocierile au fost compromise prin anunțul făcut cu o zi în urmă de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu privind demisia sa și a prim-viceguvernatorului, Marin Moloșag.
”Figura guvernatorului BNM este una foarte importantă în echipa de negociatori ai Republicii Moldova, - afirmă expertul Stanislav Madan. - Atunci apare întrebarea: cine își va asuma această responsabilitate? În domeniul politicii monetare FMI are destul de multe cerințe. Astfel, trebuie să vină o persoană care ar intra repede în esență”.
Era bine dacă conducerea Băncii Naționale își prezenta demisia după finalizarea negocierilor cu FMI, și nu invers, susține Viorel Gârbu, expert al Institutul Economie de Piață. El opinează că această demisie este o coincidență neplăcută, în condițiile în care stabilitatea macro-economică a țării noastre este într-o dependență exorbitantă de finanțarea Fondului.
”Rămânem dependenți de fondurile internaționale, știind situația dificilă în care se află țara. Acum putem observa că nu suntem pregătiți pentru a atrage aceste fonduri. Este trist faptul că negociatorul de bază, Banca Națională, este decapitată”, - a afirmat el.
Chișinăul miza pe un acord cu FMI pentru a putea debloca finanțările cu ceilalți donatori și a suplini deficitul bugetar de peste 3 miliarde de lei. Însă FMI și-a suspendat vizita care urma să aibă loc la mijlocul lunii iulie curent, ca urmare a demisiei Guvernului Gaburici.
FMI de nenumărate ori a atras atenţia la cerinţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic. Or, tocmai din această cauză, dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor funcționarilor și instituirii impozitului unic în agricultură, Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari dintr-un ajutor financiar de 567 mil. dolari. Anume acest fapt a dus la suspendarea acordului încheiat în anul 2010.