„Întrebarea ce ține de infrastructura calității este una complexă și multidimensională. Pe de o parte este un conflict de teorii și abordări, unele instituții guvernamentale văd în aplicarea standardelor ca un instrument de protecție contra importurilor. Totuși crearea condițiilor facilitare pentru producătorii autohtoni duce la majorarea de prețuri pentru unele servicii care sunt pe piața internă. Pe de altă parte introduce un instrument de control al calității și de facilitare a comerțului, care va permite ca mărfurile să circule mai ușor și nu staționeze foarte mult timp la vamă” a declarat Octavian Calmîc.

El mai spune că „Ministerul Economiei prin intermediul Institutului Național de Standardizare a adoptat peste 10 mii de standarde europene armonizate, ca standarde naționale, dar asta nu este suficient. Trebuie ca aceste standarde să fie utilizate de instituțiile guvernamentale ca ele să fie documente de referință și să fie aplicate de sectorul privat. Atunci când ajungem la instituțiile guvernamentale avem problema, dacă partea de constatare a reglementărilor tehnice este 100% copy-paste din Directiva Europeană, când ajungem la anexă în loc de standarde europene vedem referință la GOST-uri. Atunci când tot ce declarăm este super, dar nu reflectă esența pe care noi ne-am dorit-o.
Noi avem o platformă de dialog cu toate instituțiile, dar vreau să mărturisesc că avem o lipsă de capacitate de a aduce această reformă la un bun sfârșit. Chiar și în cadrul Ministerului Economiei sunt teorii și viziuni diferite, fapt ce necesită un efort semnificativ pentru a promova aceste schimbări”, a recunoscut Ministrul Economiei.

Sursa