21.03.2016 14:58

Agricultorii moldoveni se tem de repetarea secetei din anul 2015

Pregătirea pentru sezonul agricol 2016 a început cu o lună și jumătate mai devreme decît anul trecut, a anunțat președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc.


Potrivit specialistului, primele lucrări de semănat vor începe deja la începutul lunii aprilie. „Se estimează că acest an va fi aproape la fel de secetos ca și anul trecut, de aceea și recolta va fi mai mică”, a spus Cosarciuc.

Președintele Federației Naționale a Fermierilor a menționat că în anul 2015 pierderile agricultorilor moldoveni de pe urma secetei au constituit circa 6 miliarde de lei. Pentru acest an fermierii la fel prognozează cheltuieli suplimentare din cauza condițiilor climaterice. Astfel, potrivit producătorilor agricoli, din cauza vremii anormal de calde din luna februarie, insectele dăunătoare se vor activiza mai devreme decît de obicei, iar apariția lor mai timpurie va spori cheltuielile pentru prelucrarea plantelor multianuale cu 5-10%.

Potrivit lui Cosarciuc, aceste cheltuieli vor lovi simțitor buzunarul agricultorilor. În opinia specialistului, pentru a reduce cheltuielile legate de schimbările climei, este necesară o abordare complexă: trebuie inventate soiuri rezistibile la secetă, iar autoritățile trebuie să restabilească sistemul de irigare. „Această problemă poate fi soluționată prin elaborarea unui program de construcție a sistemului de irigare. În prezent, terenurile cu destinație agricolă în Moldova ocupă 1 milion 600 mii ha, dintre care doar 35 mii ha sînt irigate. Trebuie de menționat că anul trecut, fermierii care au folosit sistemele de irigare nu au primit compensații pentru energia electrică cheltuită pentru irigare”, a spus Cosarciuc.

Potrivit reprezentanților Academiei de Științe a Moldovei, luna februarie a anului 2016 a fost cea mai caldă din întreaga istorie a cercetărilor meteorologice din țară. Astfel, temperatura medie a aerului a fost cu 5 grade mai mare decît norma.

Comentarii