18.03.2016 11:28
Vinurile moldovenești au fost premiate la competiția internațională organizată de OMC
În premieră, vinurile moldoveneşti au fost premiate la competiţia internaţională organizată de Organizaţia Mondială a Comerţului din Geneva.
Potrivit unui comunicat difuzat de Ambasada Republicii Moldova în Elveția, în perioada 10-15 martie, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului cu sediul la Geneva a avut loc concursul internaţional anual de vinuri cu participarea a peste 40 de state membre OMC, relatează NOI.md.
Printre statele care şi-au etalat produsele vinicole naţionale la toate cele trei categorii tradiţionale: vin alb, vin roşu şi vin de desert se enumeră Australia, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Israel, Mexico, Republica Moldova, Peru, Portugalia, România, Slovacia, Elveţia, SUA, Uruguay, Noua Zeelandă şi Regatul Marocului.
Delegaţia Republicii Moldova la OMC a participat în premieră la concursul anual de vinuri organizat la Geneva, obţinînd locul I la două categorii: vin alb şi vin de desert. La concurs au participat mai multe mărci ale produselor vinicole din Republica Moldova, însă cîştigătoare au fost desemnate Pinot Grigio de Purcari la categoria vin alb şi Kagor Pastoral la categoria vin de desert.
De remarcat că Republica Moldova este primul stat membru al OMC din istoria acestui concurs internaţional care ocupă podiumul la două categorii concomitent.
În discursul său rostit în cadrul ceremoniei de premiere, ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Tudor Ulianovschi, a ținut să exprime interesul de a promova în continuare produsele vinicole autohtone de înaltă calitate în Confederația Elvețiană, inclusiv prin intermediul evenimentelor şi concursurilor organizate de OMC. Totodată, directorii generali adjuncţi ai OMC, David Shark şi Karl Brauner, prezenţi la eveniment, au felicitat Delegaţia Republicii Moldova la OMC pentru calitatea produselor vinicole, solicitînd informații adiționale cu privire la producătorii de vinuri din Republica Moldova şi reţelele de distribuire în Europa.
Concursul s-a organizat în două etape, iar aprecierea calităţii, aromei şi nuanţei vinurilor a fost efectuată după o anumită formulă stabilită de OMC. Jurizarea şi acordarea punctajului pentru fiecare categorie separată a fost realizată de către diplomaţii statelor membre ale OMC, precum şi de către înalţii funcţionari internaţionali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
SURSA: NOI.MD