29.11.2016 10:16
Leul moldovenesc își sărbătorește „ziua de naștere”
Astăzi, 29 noiembrie, moneda națională a Moldovei împlinește 23 de ani.
Leul a apărut în sistemul monetar al Moldovei încă la sfîrșitul Evului Mediu, dar a obținut statut oficial doar după prăbușirea Uniunii Sovietice, relatează NOI.md.
Acum 23 de ani, leul moldovenesc a substituit cupoanele, care au fost schimbate pe monedă nouă la rata de 1 leu = 1 mie de cupoane. La momentul introducerii leului în circulație, cursul de schimb în raport cu dolarul american a constituit 3,85 lei. După criza din 1998, leul a început să se deprecieze brusc, iar astăzi, 29 noiembrie, cursul de schimb în raport cu dolarul american se ridică la 20,27 lei.
Pe parcursul celor 23 de ani de existență, pe fața bancnotei leului moldovenesc au figurat două semnături ale președinților Băncii Naționale a Moldovei (BNM) – Leonid Talmaci și Dorin Drăguțanu.
Introducerea leului în circulație a urmat după adoptarea în iunie 1993 a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei. În textul documentului lipsea denumirea monedei naționale. Această problemă a fost transmisă spre dezbatere specialiștilor competenți, care au soluționat-o timp de 1,5 ani.
De menționat că moneda națională a Moldovei ar fi putut purta denumirea de ducat. Cel puțin, propunerea în acest sens a supusă unei dezbateri serioase.
Numele de leu a figurat în sistemul monetar al Principatului Moldovei. Potrivit istoricilor și numismaților, în secolul XVII, în Moldova și-a făcut apariția moneda olandeză „leeuwendaalder”, pe care era redat chipul unui leu. Locuitorii Moldovei numeau aceste monede „lei”. În 1867, cu numele de „leu” a fost botezată moneda României. Leva bulgară are exact aceeași etimologie.