02.03.2015 11:15

Moldova, din ce în e mai aproape de Uniunea Energetică Europeană

În cadrul discuției de săptămâna trecută a prim-ministrului, Chiril Gaburici, cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovici, oficialii au vorbit despre diversificarea resurselor energetice și o posibilă aderare a Moldovei la Uniunea Energetică Europeană. Oficialul european a declarat că Moldova ar putea participa la proiectul de interconectare a conductelor de gaz în Europa Centrală și de Sud-Est. Care ar fi beneficiile pentru Moldova în acest sens, aflați în continuare.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovici, acest proiect va integra cele 28 de piețe europene ale energiei, astfel încât UE să devină mai puțin dependentă de energie și să poată oferi investitorilor previzibilitatea pentru a crea locuri de mucă și a crește economia UE, scrie portalul Mold-street.com.
Uniunea Energetică Europeană vine să reducă dependența de furnizori unici și folosirea la maximum a energiei furnizate de statele vecine, însoțită de creșterea transparenței în ceea ce privește acordurile încheiate cu țările terțe.
Totodată, la reuniunea Consiliului Europei din 25 februarie a fost discutată posibilitatea de a crea un sistem de guvernanță energetică cu recomandări și monitorizări periodice. Aceste măsuri vin să formeze politica energetică a Uniunii Europene. Până în 2030, UE vrea să majoreze cu cel puțin 27% producția energetică din surse regenerabile.
Menționăm că UE, este cel mai mare importator de energie din lume, importând aproximativ 53% din energia consumată, ceea ce se ridică la un cost anual de circa 400 miliarde de euro.

Comentarii