04.11.2016 14:46
Moldova şi România au semnat un şir de acorduri bilaterale
Moldova şi România au semnat un şir de acorduri bilaterale şi au convenit să-și extindă cooperarea în diverse domenii.
În particular, la finalul şedinţei de la Chişinău a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, autorităţile naționale pentru protecția consumatorilor din Moldova şi România au semnat un acord de cooperare.
Serviciul Vamal al Moldovei şi Agenția Națională de Administrare Fiscală din România eu semnat Protocolul privind prelungirea valabilității Planului de cooperare între cele două instituții privind intensificarea colaborării în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor vamale, încheiat la București la 28 decembrie 2015.
În acelaşi timp, Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Moldova (APPIM) şi Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR) au semnat Acordul privind elaborarea Foii de parcurs pentru implementarea Memorandumului semnat la 14 octombrie 2014.
Totodată, vicepremierul Octavian Calmîc, ministrul Economiei al Moldovei, şi omologul său roman, Costin Grigore Borc, au semnat Protocolului celei de-a IX-a Sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, ale cărei copreşedinţi sînt ei.
Octavian Calmîc a menţionat că în cadrul întrevederii părţile au examinat şi alte genuri de cooperare pe diverse platforme, îndeosebi pentru implementarea Acordului de asociere a Moldovei cu UE şi valorificarea potenţialului lui din contul extinderii comerţului, atragerii investiţiilor, realizării unui şir de proiecte infrastructurale, schimbului de experienţă şi implementării know-how-ului.
Ministrul moldovean al Economiei consideră cele mai importante, sensibile și costisitoare proiectele pe cele care se realizează în sfera energeticii şi prevăd interconectarea infrastructurilor de gaz şi electroenergetice ale ambelor ţări, în special, prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău şi construcţia noilor linii de înaltă tensiune în sudul Moldovei.
Octavian Calmîc a adus mulţumiri părţii române pentru acordarea Moldovei a primei tranşe a creditului în valoare de 60 mil. euro pentru susţinerea stabilităţii bugetare, precum şi a grantului de 550 de mii de euro pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate a proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.
Potrivit lui, în cadrul şedinţei părţile au examinat extinderea cooperării în domeniul agriculturii, protecţiei drepturilor consumatorilor şi infrastructurii calităţii, transporturilor, educaţiei, în sfera vamală.
Octavian Calmîc a amintit că România este principalul partener comercial al Moldovei la exporturi şi importuri, precum şi şi-a exprimat speranţa pentru creșterea în continuare a schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor graţie extinderii cooperării între companiile din ambele ţări.