19.11.2014 15:53

MOLDOVA NU ADMITE REEXPORTUL PRODUSELOR DIN UE SPRE RUSIA

Republica Moldova nu va admite reexportul fructelor și altei producții agricole din Uniunea Europeană, spre Rusia. Declarația aparține viceministrului, Ministrului Economiei Andrian Candu, cu privire la disponibilitatea „Rosselhoznadzorului” de a negocia cu Moldova problema anulării restricțiilor la importul de fructe și carne cu condiția creării unui sistem de neadmitere a reexportului ilegal pe piața rusă a producției din UE, relatează NOI.md.

Potrivit lui Andrian Candu, Moldova este dispusă să discute cu partea rusă orice probleme tehnice, care prezintă interes pentru Rusia. Astfel, oficialul și-a exprimat speranța că „Rosselhoznadzor” va anula în cel mai scurt timp interdicțiile la importul producției din fructe și legume și a producției vinicole din Moldova.

În opinia lui Candu, în cazul reluării exportului în Rusia, fermierii moldoveni vor putea comercializa producția la prețuri mai mari, avînd în vedere deficitul acesteia pe piața rusă și creșterea prețurilor, ceea ce va acoperi o parte din pierderile suportate de pe urma embargoului rusesc. Mai mult decât atât, Andrian Candu a menționat că partea moldovenească va oferi toate garanțiile necesare în acest sens, încât în țară există un mecanism clar de control asupra provenienței mărfurilor, iar certificatele eliberate corespund standardelor internaționale.

Cu toate acestea însă, Rospotrebnadzor a declarat că deocamdată nu există temeiuri pentru ridicarea interdicţiilor asupra livrărilor de vinuri, conserve de legume şi produse alimentare din Moldova în Rusia, deoarece Moldova încă nu a prezentat materiale suplimentare pentru asigurarea stabilă a calităţii şi siguranţei produselor, prevăzute a fi exportate în Federaţia Rusă, transmite RIA-Novosti cu referire la serviciul de presă al “Rospotrebnadzor”.

Comentarii