24.11.2014 16:05

MOLDOVA OBȚINE PRIMELE REZULTATE ALE ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE

După doar două luni de la implementare, Acordul de Asociere cu UE începe să aducă rezultate palpabile. Producătorii din sectorul agroindustrial sunt primii care au simțit beneficiile scutirii de taxele vamale la exportul pe piața comunitară.

Deși există și anumite provocări în implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în ansamblu, beneficiile de pe urma lui sunt pozitive, se arată în studiul efectuat de centrul de analiză ”Expert-Grup”. Astfel, statisticile arată o creștere a exporturilor pe piața europeană cu 8% în perioada septembrie-octombrie față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar valoarea acestor operațiuni s-a ridicat la 94,3 mil. dolari.

Potrivit studiului realizat de ”Expert-Grup”, în septembrie-octombrie curent a fost atestată o creștere impresionantă de 26% a exporturilor de vinuri în UE și de 77% a cerealelor. Exportul de mere pe piața comunitară a crescut de 2,7 ori, a prunelor de 8,1 ori și a strugurilor de masă de peste 5,8 ori. În premieră, după semnarea acestui acord, țara noastră a exportat în zona UE alcool etilic în valoare de 2 mil. dolari. Agenții economici susțin că deși lucrurile s-au simplificat esențial, mai există unele bariere pe intern. În mod special, ei invocă faptul că nu avem laboratoare performante, iar costurile de certificare sunt încă mari.

În continuare, sectorul agroindustrial, care este cel mai sensibil la liberalizarea comerțului cu UE, va trebui să fie supus reformelor structurale, spun experții economici. Aceștia recomandă agenților economici să uite de agricultura rudimentară și să-și concentreze eforturile spre o agricultură de performanță.

În viziunea experților, pentru descătușarea definitivă a exportatorilor agroindustriali și pentru valorificarea completă a beneficiilor Acordului de asociere cu UE, autoritățile moldovenești trebuie să se focuseze pe extinderea aplicabilității documentului și asupra altor produse. Spre exemplu, să fie obținut dreptul de a exporta produse de origine animalieră. Pe de altă parte, și producătorii trebuie să-și modernizeze infrastructura și să implementeze strandardele de calitate. În următorii trei ani, UE va oferi RM peste 120 mil. de euro pentru aplicarea reformelor structurale în agricultură. Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la sfârşitul lunii iunie şi este implementat provizoriu începând cu 1 septembrie curent.

Comentarii