20.04.2016 14:02
Moldova va solicita compensație de la „Gazprom”
„Cu «Gazprom»-ul a fost discutat mult timp faptul că mijloacele fixe aflate la balanța întreprinderii «Moldovagaz» și amortizate nu sînt completate din vina furnizorului.
Ele sînt acordate pentru tranzitarea gazelor, de aceea el trebuie să adauge ceva bani pentru utilizare incompletă”, a opinat Oleg Reidman, deputat din PCRM, la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Potrivit lui Oleg Reidman, „Gazprom”-ul, în calitate de întreprindere care comercializează gaze pentru export, beneficiind de tranzitare prin teritoriul Moldovei, nu plătește pentru teritoriul pe care sînt pozate conductele. Cu alte cuvinte, i s-au creat condiții favorabile. Noi dorim să primim bani pentru tranzitare, iar el nu solicită capacitatea integrală a conductelor. Deputatul s-a interesat în ce proporție sînt utilizate capacitățile de tranzitare.
Reprezentantul „Moldovagaz” a răspuns: „În Balcani gazele sînt livrate prin trei conducte. Una – cu diametrul de 1220 mm este solicitată în volum de 80-85%, încă două conducte – cu diametrul de 820 mm – în ultima perioadă sînt solicitate în proporție de aproximativ 40%. Noi muncim în această direcție.
A fost constituit un grup de lucru pentru negocieri cu „Gazprom”-ul privind contractul pe termen lung de procurare a gazelor și tranzitarea lor. Noi vom ține cont de aceasta cînd vor fi discutate condițiile lui cu partea rusă. Trebuie luat, de asemenea, în considerare și faptul că în nordul Moldovei există o conductă de tranzit (diametrul de 1020 mm), care este solicitată în proporție doar de 5%.
În ultimii doi ani, volumul tranzitării s-a redus substanțial. Dacă în anul 2013 el constituia circa 20 mld. metri cub, în 2015 – mai puțin de 17 mld., adică din cauza expedierii în minus nu s-au încasat milioane de dolari. Dacă în trecut Moldova încasa de pe urma tranzitării 57 mil. dolari pe an, în 2015 au fost încasați 48 mil. dolari”.
Tariful pentru tranzitarea prin teritoriul RM constituie 3 dolari pentru 1 mie metri cub și nu a fost modificat în ultimii doi ani. Banii încasați pentru acest serviciu se distribuie în cote egale între regiunile din dreapta și stînga Nistrului.
Din 2019 însă tranzitarea în general va fi sistată. Asupra acestui fapt a atras atenția deputatul Iurie Leancă (PPEM). Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a reiterat că Putin a anunțat despre sistarea tranzitării gazelor rusești în UE prin Ucraina în anul 2019. Pînă atunci noi trebuie să avem pregătit gazoductul Iași-Ungheni, mai exact, a doua lui tranșă – Ungheni-Chișinău, a cărui capacitate este de 2 mld. 225 mil. m.c. pe an. Există o înțelegere prealabilă cu BERD și BEI privind acordarea unui credit pentru construcția lui. La 30 iunie, cu aceste două bănci va fi discutată problema creditării.