03.11.2014 08:48
MOLDOVENII ÎȘI DESCHID FIRME ÎN ROMÂNIA, IAR PREȚURILE IMPORTURILOR SUNT LA FEL CA ÎN RUSIA
Foto: observator.ro
Importurile de alimente din Republica Moldova au explodat anul acesta. După ce Chişinăul a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, graniţele României s-au deschis pentru produsele moldoveneşti. Aşa se face că în 2014 au ajuns în România de peste 40 de ori mai multe fructe şi legume, comparativ cu anii trecuţi, scrie Money.ro.
Ca să-şi aducă mai uşor mărfurile în Uniunea Europeană, oamenii de afaceri moldoveni au început să îşi deschidă firme româneşti. În momentul de faţă, 5.000 de firme cu acţionari moldoveni sunt active în România. Multe dintre ele au ca domeniu de activitate comerţul cu produse alimentare. Iar după semnarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Moldova, importurile României de fructe şi legume moldoveneşti au crescut extrem de mult.
Oamenii de afaceri moldoveni spun că vând în România la aceleaşi preţuri la care exportau în Rusia, iar asta îi face să îşi ţină afacerea pe linia de plutire. Înainte de semnarea acordului cu Uniunea Europeană, Rusia era principalul partener al Republicii Moldova. Însă, Moscova a fost deranjată de ambiţiile occidentale ale Chişinăului. Aşa că a impus mai multe restricţii pentru mărfurile moldoveneşti.
În primele şase luni ale acestui an exporturile de mărfuri din Moldova în Rusia s-au prăbuşit cu aproape 25%. În plus, şi produsele ruseşti au ajuns mai greu pe piaţa moldovenească. În primele şase luni, cele mai multe mărfuri importate de Republica Moldova au venit din România. Chiar şi aşa, schimburile comerciale cu vecinii de la est sunt încă mici.
„Vorbim de un schimb bilateral de 13,8 miliarde de dolari anul trecut”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României.
În plus, investiţiile româneşti peste Prut sunt mici. Doar 1500 de firme româneşti sunt în Moldova, iar majoritatea se ocupă cu schimburile comerciale. Investitorii români au adus în ţara vecină peste 170 de milioane de dolari, fiind abia pe locul 7 între ţările care duc bani în dezvoltarea Republicii Moldova.