04.02.2016 08:54
Moratoriul, pe cine protejează?
Moratoriul asupra controalelor, fiscale, vamale și economice, anunțat de premierul Filip la sfârșitul lunii ianuarie este criticat dur de experți. Ei estimează că această decizie nu a avut nicio justificare și a fost luată cu abateri de la lege.
Pe 2 februarie ministrul Finanțelor a emis un ordin, potrivit căruia sunt sistate toate controalele fiscale la fața locului. Doctorul în Economie, Gheorghe Costandachi este de părere că în acest fel, s-a făcut abstracție de prevederile Codului Fiscal, ceea ce este o ilegalitate. El mai spune că decizia de instituire a Moratoriului este alogică, în condițiile în care deja de trei ani nu mai sunt efectuate controale planificate, ci doar în cadrul managementului și estimării riscurilor. Hotărârea nu este deloc întâmplătoare, iar instrumentele de control al afacerilor negre sunt în mâinile unui singur partid, conchide doctorul în economie.
”Eu presupun că există câțiva agenți economici mari, inclusiv întreprinderi de stat, care au de făcut unele afaceri mari, ce să nu fie supuse controlului. Eu presupun că scopul este de a permite înfăptuirea unor acțiuni cu caracter infracțional, pentru a fura acei bani care aparțin statului, cât și altor companii”, - a afirmat doctor în economie Gheorghe Costandachi.
Reamintim că Moratoriul la controale a fost propus concomitent cu demisia șefului de la Serviciul Vamal și al celui de la Fisc. Experții opinează că conducerea celor două instituții de control trebuie să fie schimbată numai dacă este depistată o performanță slabă a acestora, iar în cazul Fiscului acest lucru nu s-a demonstrat.
Proiectul de lege privind moratoriul controalelor, prezentat în ședința Guvernului din 3 februarie, conține riscuri înalte de coruptibilitate, de aceea se impune o analiză a documentului care să răspundă la întrebarea ale cui interese sunt protejate în final, mai spun experții.