13.10.2016 09:16
Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară va fi depolitizat
Guvernul Moldovei a aprobat reformarea Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF) în scopul depolitizării şi eficientizării acestei structuri.
Hotărîrea respectivă a fost adoptată de Cabinetul de Miniştri la iniţiativa Ministerului Finanţelor. Documentul prevede, în particular, reducerea numărului de membri ai acestui comitet de la 8 pînă la 5 persoane, care au legătură directă cu sistemul financiar şi nu sînt implicate în activitate politică.
În particular, în componenţa CNSF vor fi incluşi doar conducătorii Băncii Naţionale a Moldovei, ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare a Moldovei, Ministerului Economiei şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Actualmente, în afară de aceştia, din componenţa CNSF mai fac parte prim-ministrul, secretarul general al Guvernului şi preşedintele Comisiei parlamentare de profil – economie, buget şi finanţe.
Preşedintele şi vicepreşedintele CNFS s-a decis să fie aleşi cu majoritatea de voturi ale membrilor Comitetului. Lucrările de secretariat ale CNSF, precum şi monitorizarea deciziilor adoptate, vor fi asigurate de Banca Naţională a Moldovei. În caz de necesitate, CNFS va putea convoca şedinţe cu reprezentanţii organelor centrale ale puterii şi alte persoane juridice.
Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat că Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, creat în anul 2010, s-a dovedit a fi ineficient în prevenirea şi reglementarea crizei bancare. În acelaşi timp, după cum denotă practica internaţională, elementul-cheie în menţinerea stabilităţii financiare a statului este comunicarea şi coordonarea susţinută între instituţiile responsabile. Pornind de la acest deziderat, Ministerul Finanţelor a propus reformarea CNSF conform modelelor aplicate în diverse ţări europene.
Premierul Pavel Filip a specificat că reformarea CNSF a fost discutată de mult timp, ţinînd cont de ineficienţa vechii lui structuri. El a subliniat că în cadrul reformării CNSF va fi asigurată depolitizarea acestei structuri, precum şi va fi creată o platformă pentru examinarea posibilelor probleme în exclusivitate de către profesionişti în scopul contribuţiei la prevenirea crizelor sistemice.
Trebuie menţionat că despre necesitatea reformării totale a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară au declarat fostul guvernator al BNM Dorin Drăguţanu, precum şi experţii de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, specificînd că pe viitor această structură urmează să devină o platformă de comunicare şi coordonare a acţiunilor între membrii lui pentru a preveni crizele sistemice, iar elementele importante ale acestei platforme trebuie să devină caracterul apolitic al CNSF şi definirea clară a mandatului și rolului membrilor lui.