17.05.2016 06:57
Managementul ineficient de la Moldsilva s-a soldat cu mari pierderi
Agenţia Moldsilva comite în activitatea sa diverse încălcări, ceea ce duce la mari pierderi şi riscuri de lezare a intereselor statului în sfera silviculturii.
Constatarea a fost făcută de către reprezentanţii Curţii de Conturi, conform bilanţului auditului eficienţei Agenţiei.
În decizia CC referitoare la rezultatele controlului, se menţionează că auditorii au depistat un şir de încălcări şi devieri de la lege şi de la gestionarea bunurilor publice, inclusiv în administrarea financiar-economică, care s-au soldat cu pierderi şi riscuri de lezare a intereselor statului.
Auditorii au specificat că în domeniul gestionării fondului forestier, nedelimitarea şi neînregistrarea dreptului la proprietate al statului la pămîntul fondului forestier s-au soldat cu recurs la dreptul de proprietate la 192,72 ha, precum şi la ocuparea ilegală de către persoane fizice şi juridice a unei suprafeţe de 178,85 ha.
A fost limitat dreptul legal al cetăţenilor la acces liber pe teritoriul fondului forestier prin instalarea ilegală a gardurilor şi altor edificii capitale pe suprafeţele arendate în lipsa unui şir de decizii ale organelor silvice de stat şi organelor publice locale referitoare la regimul limitării şi/sau interzicerii accesului la fondul forestier.
Lipsa unui registru unic al contractelor de arendă perfectate în anii precedenţi (2008-2012), nedelimitarea sectoarelor de pădure, neorganizarea inventarierii pămînturilor arendate ale fondului forestier şi lipsa controlului intern adecvat s-au soldat cu transmiterea în arendă a 22,2 ha din fondul forestier al organelor publice locale.
Au fost indicate necalcularea şi neîncasarea unor posibile venituri de pe urma arendării fondului forestier, în valoare totală de 1,3 milioane de lei.
Auditorii au mai constatat: utilizarea veniturilor încasate de la arenda pămînturilor publice, la latitudinea conducerii Agenţiei fără administrare reglementată/reflectarea în evidenţa contabilă (3,7 mil. lei); tendinţa în creştere a datoriei debitoare de pe urma acordării în arendă a pămînturilor (10,6 mil. lei); aplicarea ordinii nereglementate de transmitere a dreptului la arenda fondului forestier, generator al veniturilor subterane, în detrimentul cetăţenilor şi al statului.
În afară de aceasta, s-a constatat neînscrierea în Registrul bunurilor imobile a 580 de obiecte în valoare iniţială de 44,6 mil. lei; managementul financiar-contabil necorespunzător la nivelul întreprinderilor, care a dus la discrepanţe de cîteva zeci de milioane de lei.
Curtea de Conturi a declarat că discrepanţele şi indisciplina depistate de auditul public extern sînt consecinţa practicii vicioase în administrarea ramurii şi subsectoarelor gestionate de Agenţie, ceea ce denotă atitudinea iresponsabilă faţă de activitatea administrativă, respectiv, faţă de interesele statului.
S-a specificat că la Agenţia Moldsilva s-a menţinut practica vicioasă de administrare a complexului forestier în ansamblu, care este şi consecinţa ignorării de către înalţii funcţionari ai Agenţiei a recomandărilor auditului public extern.
Materialele acestui audit au fost remise Guvernului, Procuraturii Generale, Comisiei Naţionale Anticorupţie, Parlamentului.