17.03.2015 18:05
Noi detalii în cazul Băncii Sociale
Banca Națională a Moldovei, care ar avea o implicare nemijlocită în cazurile de spălare a banilor din cele trei bănci, trebuie să fie atrasă la răspundere. Declarația a fost făcută aseară în cadrul emisiunii În numele legii de către deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc. El a dezvăluit modul cum au fost acordate creditele neperformante la Banca Socială.
Vladimir Golovatiuc susține că eliberarea creditelor a fost efectuată cu încălcarea tuturor normelor și regulilor de creditare prevăzute de Reglementările băncii și BNM. Ca minimum, nu s-au respectat cerinţele privind gajul şi utilizarea creditelor conform destinaţiei. În aceste condiții, spune el, cel puțin ridicol, să se creadă că, odată cu dispariția pe 27 noiembrie 2014 a dosarelor privind acordarea creditelor la Banca Socială, nu ar mai exista dublări de informație. Din contra, spune el, este suficientă informație la BNM, Biroul de Credite și alte structuri abilitate.
”Organele abilitate au intentat cauze penale referitor la aceste credite acordate. Acel fapt că a ars mașina, sau altele de acest gen, nu sunt serioase. Oricare dintre lucrătorii bancari înțelege că din moment ce în mașina incasatorilor au fost transmisi careva bunuri, bani sau documente, se întocmește un act de predare / primire tutul este fixat și rămâne”, - susține Vladimir Golovatiuc.
Invitatul emisiunii atrage atenția la un alt detaliu curios - graba în care acționarii bănci irespective au decis să fie încheiat un contract de cesiune. Această informație este publicată chiar și pe saitul BNM. Ulterior, în doar două zile au fost acordate credite în valoare de 13,3 mld. lei, iar responsabilitate pentru această operațiune se pune pe seama unei companii off-shore, și nu pe compania care de facto s-a creditat. În acest fel, afacerea cu cesiunea este cusută cu ață albă, susține Vladimir Golovatiuc.
”Eu știu că pentru a obține un contract de cesiune, foarte serios trebuie analizat acest garant. Trebuie să fie o firmă cu o reputație serioasă. Cesiunea este mai întâi de toate flux bănesc, intrări în cont, asta înseamnă că trebuiau să fie verificate conturile din ultimii ani, stabilitatea intrărilor de mijloace bănești. Cele 13,3 miliarde - au fost acordate la 5 companii! Au fost încălcate toate regulile de acordare a creditelor”,- susține Vladimir Golovatiuc.
Vladimir Golovatiuc a mai spus că Comisia parlamentară de anchetă trebuie să ofere un tablou clar al evenimentelor care s-au desfășurat în cele trei bănci aflate sub administrare specială. În mod special, să fie oferit un răspuns exhaustiv despre ce s-a întâmplat, cine nu și-a îndeplinit atribuțiile și cum să fie evitate pe viitor astfel de situații în sectorul bancar.