16.03.2016 10:58

Noi detalii ale construcției gazoductului Ungheni-Chişinău

Lungimea gazoductului Ungheni-Chişinău va fi de 120 km. Se preconizează că acesta va trece prin raionul Ungheni, Călăraşi şi Străşeni, precum şi Chişinău. Acest lucru se menţionează în studiul de evaluare a impactului de mediu și social al conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, expus pentru dezbateri publice, relatează NOI.md.


Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, autorul studiului – Compania Fichtner Gmbg& Co.KG, selectată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, susţine că construcţia gazoductului magistral este planificată astfel ca să se evite sau să se reducă impactul asupra mediului (apei, solului, pădurilor) și populației (construcțiilor, terenurilor private), iar dacă proprietarii de terenuri vor fi afectați de acest proiect, aceştia trebuie să fie despăgubiți în conformitate cu legislația națională în vigoare și cerințele internaționale.

Se preconizează că studiul nominalizat va fi aprobat pînă la 30 iunie 2016. Ulterior, conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Europene de Investiţii urmează să aprobe studiul de fezabilitate al construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău, după care va fi iniţiată procedura de elaborare a documentelor de proiect pentru demararea construcţiei acestuia.

Studiul de evaluare a impactului de mediu și social al conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău a fost finanţat din contul asistenţei tehnice oferite de Guvernul Suediei şi Agenţiei Suedeze pentru Cooperare Internaţională (SIDA). Construcţia gazoductului va fi cofinanţată nemijlocit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, împreună cu Banca Europeană de Investiții și Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate UE.

Anterior s-a comunicat că valoarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău se estimează la aproximativ 83,7 milioane de euro şi, potrivit planului, aceasta va demara în 2016. După prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău Moldova va putea beneficia de livrări alternative de gaze din România, ceea ce va spori securitatea energetică a ţării.

SURSA: NOI.MD

Comentarii