15.12.2015 15:41

ONVV va lansa soft-ul de monitorizare a procesului de vinificație

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) a anunţat despre elaborarea şi implementarea soft-ului Registrului unic al viticulturii şi vinificaţiei, care permite monitorizarea procesului tehnologic de producere a vinului.

Directorul ONVV, Dumitru Munteanu, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, să soft-ul va spori nivelul calităţii produsului autohton.

„Asigurarea monitorizării este o precondiţie a pieţelor pe care tindem să vindem vinul moldovenesc. Cu ajutorul acestui registru vom putea garanta autenticitatea mărfurilor noastre, deoarece toate vor avea indicatori geografici. În prezent doar patru producători folosesc asemenea indicatori, iar registrul ne va permite să asigurăm monitorizarea completă a producţiei noastre, indiferent de piaţa pe care este comercializată”, a explicat el.

În opinia reprezentantului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Sergiu Botezatu, registrul va permite integrarea ramurii vitivinicole în societatea europeană.

„În prezent suntem la etapa de colectare a informaţiei de la viticultori şi vinificatori. După implementarea registrului vom avea posibilitatea să asigurăm monitorizarea vinului produs în Moldova. Fiecare doritori va putea lua de pe raft o sticlă de vin şi să verifice unde şi cum a fost produsă”, a spus el.

Expertul ceh Petr Vaculik a menţionat că proiectul va fi lansat la sfârşitul anului 2016 – începutul anului 2017.

„Oamenii vor fi siguri că marfa procurată este vin cu adevărat calitativ, indicat în registru. De asemenea, aceasta va ajuta Moldova să implementeze directivele europene necesare pentru obţinerea statutului de ţară-candidat de aderare la UE, precum şi pentru o guvernare mai bună a fondului de subvenţii în agricultură”, a explicat el.

Potrivit expertului, unica omisiune va fi obligaţiunea viticultorilor şi vinificatorilor de a se înregistra în registrul unic.

„Această măsură este necesară pentru curăţirea pieţei de „produsele pe sub masă”. Imediat ce compania de vinuri va cumpăra materie primă de la un viticultor neînregistrat aceasta nu-şi va mai putea vinde marfa”, a spus Vaculik.

Doritorii se vor putea informa despre tehnologia de producere a vinului nu doar prin intermediul computerului, dar şi prin telefon. Costul proiectului va depăşi 1 mil. de dolari. Viticultorii care au plantaţii pe o suprafaţă mai mare de 0,15 ha şi care nu s-a înregistrat nu vor putea primi subvenţii pentru agricultură. Înregistrarea va fi gratis.

Sursă: infotag.md

Comentarii