22.10.2015 14:32

Parteneri europeni, îngrijorați de criza financiară

Partenerii europeni sunt dezamăgiți de criza politică și cea financiară din țara noastră. Ei consideră că din cauza acestor probleme stagnează implementarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

Astăzi a avut loc o conferiță internațională, în cadrul căreia Moldova și Georgia au prezentat realizările și dificultățile pe care le întâmpină în procesul de implementare a Acordului. Astfel, negociatorul principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb cu Moldova, Luc Devigne, a declarat că DCFTA nu poate substitui responsabilitatea Guvernului, lupta cu corupția și anumite politici care trebuie să existe într-un stat.

”Am fost foarte dezamăgiți de evoluțiile recente de acum câteva luni. Această criză din sectorul bancar durează deja prea mult timp, mult prea mult, pentru a rezolva situația. Încă nu am văzut nici o acțiune din partea sectorului judiciar. Și trebuie să vă spun că deja s-a epuizat răbdarea. Mai multe voci din UE spun de ce să ajuți o țară care nu vrea să se ajute pe sine”, - a afirmat Luc Devigne.

Și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola confirmă situația critică în care se află țara noastră și stagnarea implementării Acordului de Liber Schimb cu UE.

”S-au făcut multe schimbări întru armonizarea legislației și instaurarea unor reguli, - spune ambasadorul. - Și acesta este un lucru pozitiv. Însă dacă e să mă uit la modalitatea de implementare a acestor norme în demeniul sanitar, fitosanitar, securitatea produselor mai sunt multe de făcut. Și dacă doriți să atrageți investiții, ceea de ce cu adevărat aveți nevoie, este necesar să lucreze un sistem judecătoresc transparent și să scăpați de corupție”.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, recunoaște că această stagnare este cauzată de instabilitatea politică din țară.

”Este logic să avem anumite restanțe, din motive obiective și subiective, ce țin de situația internă a Republicii Moldova. În primul rând, influențează situația politică. În al doilea rând, a început activitatea unui nou Parlament, ceea ce presupune reîntoarcerea multor initiative legislative”, - a declarat Calmâc.

În cadrul evenimentului au participat și ambasadori ai țărilor membre ale grupului Visegrad, Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia. Aceștia au împărtășit din experieța lor și au formulat recomandări pentru RM și Georgia.

Integrarea europeană nu constă în declarații politice, ci sunt procese importante care necesită multe abilități, experieță, iar clasa politică trebuie să coopereze cu mediul antreprenorial.

Cu toate acestea, ciferele ne vorbesc despre o cooperare constantă între RE și UE. Ponderea exporturilor pe piața europeană constituie 62% iar importurile din țările europene cuprind 49% din total. Statisticile arată că schimbul comercial între Moldova și UE este în creștere constantă.

Comentarii