16.06.2016 13:36

Pentru tineret vor fi create condiții mai avantajoase de rambursare a creditelor

Pentru tinerii întreprinzători din Republica Moldova vor fi create condiții mai favorabile pentru rambursarea creditelor.

În particular, Guvernul Moldovei a decis extinderea termenului limită de întîrzieri la rambursarea împrumuturilor acordate în cadrul Programului național de abilitare economică a tinerilor (PNAET), de la 5 pînă la 30 de zile de muncă.

Este vorba despre substituirea termenului de întîrziere, după care beneficiarii Programului își pierd dreptul la valorificarea porțiunii de grant.

Prin intermediul Programului național de abilitare economică a tinerilor, antreprenorii pot accesa finanțare de pînă la 300 de mii de lei, pentru o perioadă de maximum 5 ani, pentru a dezvolta afaceri în mediul rural.

Suma finanțării include 60% din credit cu dobîndă și 40% - din grantul fără procente. În acest mod, la rambursarea fără întîrzieri sau în limita întîrzierilor admise ale împrumutului, 40% din valoarea acestuia devine grant nerambursabil. Pînă în prezent se prevedea că, dacă beneficiarul va admite întîrzieri de peste 5 zile lucrătoare, el pierde dreptul la valorificarea porțiunii de grant, care respectiv se transformă în împrumut rambursabil cu dobîndă.

Ținîndu-se cont de situația nefavorabilă pe piața monetară, în scopul reducerii datoriilor la împrumuturile tineretului în cadrul programului menționat, s-a decis prelungirea termenului limită de întîrziere a plăților la credit de la 5 pînă la 30 de zile lucrătoare, după care beneficiarii pierd dreptul la grant în cazul întîrzierii plăților.

Modificările au menirea să contribuie la stimularea și capitalizarea businessului tineretului în cadrul Programului național de abilitare economică a tinerilor, facilitarea antrenării tineretului în activitatea de antreprenoriat pentru reducerea nivelului sărăciei în țară.

Programul național de abilitare economică a tinerilor a fost lansat în 2008, iar valoarea totală a finanțărilor acordate depășește suma de 473 de milioane de lei.

Pentru anul 2016, în proiectul Legii bugetului de stat, a fost prevăzută suma de 20,5 milioane de lei pentru susținerea inițiativelor tinerilor antreprenori.



SURSA

Comentarii