27.05.2015 08:51

Pericol economic pentru regiunea transnistreană

Regresul economic al regiunii transnistrene continuă. Restanțele salariale cresc chiar și după ce autoritățile din stânga Nistrului au redus, în februarie 2015, salariile „bugetarilor” cu 30%. Liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, acuză Chișinăul și Kievul de blocaj, iar „societatea civilă” cere ajutor Rusiei.

Potrivit administrației „statului” autoproclamat, acumulările la bugetul regiunii au scăzut de la începutul anului cu peste 55% față de perioada corespunzătoare a anului trecut, dar au fost luni în care acumulările au scăzut și cu 70%, notează Deutsche Welle. Din această cauză, doar jumătate din salariile pentru luna aprilie, reduse cu 30%, au fost achitate până la această oră.
Deasemenea, volumul exporturilor din regiunea transnistreană a scăzut de la începutul anului cu 26 la sută, iar importurile cu 21,5 la sută. Aceasta după ce Guvernul de la Kiev a interzis trecerea produselor accizabile prin punctele de trecere Cuciurgan și Platonovo, de pe segmentul transnistrean la frontierei moldo-ucrainene.

Aceste fluxuri au fost transferate de către Kiev către cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei controlate de autoritățile de la Chișinău. Autoritățile transnistrene se așteaptă la o înrăutățire a situației și acuză noi blocaje economice din partea Chișinăului și Kievului.

Liderul transnistrean, Evghenii Șevciuk, a pus întreaga responsabilitate pentru ceea ce el a numit „regresul economic al Transnistriei” pe seama autorităților moldovene, pe care le acuză că ar urmări „blocada economică a regiunii”. Problemele economice ale regiunii transnistrene s-au agravat după ce Rusia a încetat să mai trimită bani în enclava separatistă. Rusia a refuzat pentru prima dată să ofere asistenţa financiară în valoare de 100 de milioane de dolari, solicitată de către liderul separatist, iar de la 1 ianuarie 2015 adaosul de 100 de ruble transnistrene pe care îl primeau din partea Rusiei pensionarii din Transnistria a fost înjumătățit.

Comentarii