09.11.2015 10:40

Perspective europene, acasă

Campania de informare ”Europa pentru Moldova” a ajuns la Cahul. Antreprenorii din regiune au avut posibilitatea să cunoască mai multe informații despre DCFTA și posibilitățile de export pe piața Europeană. Totodată, lideri responsabili de implementarea acordului în RM, precum și reprezentanți ai BERD și ODIMM au explicat antreprenorilor cum pot beneficia de proiectele de finanțare europeană. La business forum au participat peste 20 de antreprenori din orașul Cahul.

În cadrul Business Forumului, desfășurat la Cahul, și-au dat întâlnire atât managerii de proiecte europene, oameni de afaceri, antreprenori cât și studenți. Cu toții s-au adunat pentru a cunoaște mai multe despre perspectivele de export pe piața europeană dar și posibilitățile de obținere a surselor europene de finanțare.

”Acestea sunt primele seminare. Dar vom face mai multe. Am demarat Proiectul de Asistență Tehnică pentru implementarea acordului de liber schimb. Vom avea posibilitatea să informăm populația din întreaga țară pe grupuri. Doar sunt antreprenori, care sunt direct vizați și care vor să facă export. Sunt cei care trebuie să cunoască ce este acord de liber schimb și cum acesta îi afectează”, - a afirmat pentru MBC manager de proiect al UE în Moldova Speranța Olaru.

Printre cei prezenți la eveniment, am întâlnit-o și pe Ecaterina Vulpe, o doamnă de fier, din satul Roșu care se ocupă de 35 de ani cu agricultura. Are în gestiune 1200 de hectare de pământ agricol pe care crește toate tipurile de culturi. Începând cu floarea soarelui, grâu, porumb și terminând cu strugurii și fructele. La cât de ocupată este anul împrejur, femeia a lăsat munca în câmp și a venit să se informeze.

”Cu trei ani în urmă eu am beneficiat de un credit de la Fondul Provocărilor Mileniului, - povestește doamna. – În baza acestuia am construit un frigider. Anul acesta el a fost deja finisat, iar struguri colectați au fost deja depozitați acolo. Având deja un frigider și producție agricolă, caut astăzi posibilități să ies pe piața europeană”.

Ecaterina Vulpe nu e singura antreprenoare care luptă pentru binele său aici acasă. Un alt exemplu de succes, este Denis Sava din satul Borceag, raionul Cahul. Denis, la ai săi doar 21 de ani are o afacere pestriță - crește peste 2000 de prepelițe. La început nu i-a fost ușor din cauza birocrației din țară dar cu ajutorul programului Pare 1+1, care i-a oferit un grant de 200 de mii de lei, a reușit să-și dezvolte afacerea.

”Afacerea mea vinde ouă și carnea de prepelițe. În perspectivă dorim să scoatem noi produse pe piață, cum ar fi ouă de prepelițe marinate, tăiței, carnea de prepeliță afumată. Cred că în perspectivă o să ieșim la export”, - a spus într-o discuție cu MBC TV tânărul antreprenor.

În prezent, în Republica Moldova activează 11 Centre de informare europeană, localizate în principalele regiuni ale țării. De regulă, acestea sunt găzduite de către instituții de învățământ din localitate, astfel încât să fie asigurat posibilitatea doritorilor de a se informa sau studia materialele oferite de UE.

Comentarii