02.11.2015 16:31
Piața UE – dorită de exportatori, respinsă de situație
A trecut mai bine de un an de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere și de Liber Schimb între Moldova și UE, iar țara noastră, practic, bate pasul pe loc. În plus, reformele sunt stopate, iar criza financiară se adâncește. Deși Comisia Europeană a aprobat extinderea accesului preferențial pe piața comunitară pentru un grup de produse cerealiere peste volumele prevăzute în Acord, exportatorii locali recunosc că se confruntă cu multe probleme, iar această piață rămâne a fi greu de cucerit.
În urmă cu aproape 20 de ani, Semion Ursu s-a aventurat să fabrice și să comercializeze un produs pe cât de popular, pe atât de neobișnuit pentru piața locală - popcornul! Pe parcurs, afacerea s-a extins și pe piețele străine, iar pe rafturile magazinelor putem întâlni popcorn pentru microunde, grăunțe pentru popcorn și chiar chipsuri sub aceeași marcă.
”Produsul nostru corespunde normelor. Folosim produse de calitate. Întâmpinăm mari probleme la export. Doar nu este marfa de țară, pe care o putem aduce înapoi”, - spune antreprenorul.
Semion Ursu recunoaște că deschiderea pieței europene și semnarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb nu i-a marcat activitatea. Și nici autoritățile nu întreprind nimic pentru a-l ajuta să se apropie de piața comunitară, se plânge el.
”Comparativ cu producători europeni, noi suntem producători mici. Doar piața europeană este extraplină. Am încercat să participăm la expoziții, însă fără rezultat. Consider că statul ar putea face mai mult ca să ne susțină”, - afirmă el.
Iar autoritățile cred că e responsabilitatea agenților economici să se conformeze la cerințele UE dacă vor să acceadă pe piața comunitară. Or, de multe ori, marfa moldovenească nu corespunde standardelor europene, începând de la soiurile de fructe și legume recoltate, până la certificarea produselor și ambalajul acestora.
De cealaltă parte, experții locali și oficialii europeni consideră că sursele externe de finanțare nu au fost gestionate corect, iar criza politică din țară nu a făcut decât să contribuie la stoparea implementării Acordului de Asociere.
”S-au făcut multe schimbări pentru armonizarea legislației și instaurarea unor reguli. Însă dacă analizăm modalitatea de implementare a acestor norme în domeniul sanitar, fitosanitar sau securitatea produselor, atunci mai sunt multe de făcut. Și dacă doriți să atrageți investiții, în țară trebuie să lucreze un sistem judecătoresc transparent și să scăpați de corupție”, - consideră ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola.
Datele statistice arată că în primele opt luni ale anului, companiile moldovenești au exportat mărfuri în UE în sumă de aproape 800 milioane de dolari, cu tocmai 17% mai puțin față de aceiași perioadă a anului trecut.
Cota exporturilor în statele UE a atins 61,9% din totalul exporturilor, comparativ cu 52,2% în ianuarie-august 2014.