25.08.2015 12:32
”Picajul” leului moldovenesc
De la o zi la alta, panourile băncilor comerciale afișează cursuri tot mai înalte pentru euro și dolarul american, iar căderea valutei naționale este pusă pe seama mai multor factori obiectivi și subiectivi.
Noul val de depreciere al leului moldovenesc este determinat, în primul rând, de trendul economic negativ al țărilor partenere ale Republicii Moldova. Mai cu seamă, al Federației Ruse. În același timp, economiștii vorbesc și despre o influență speculativă a cursului valutar în ultima perioadă. Ei susțin că în acest proces sunt antrenați, deopotrivă toți - și agenții economici, și băncile, și populația care convertește doar suma necesară. Explicația procesului e simplă, mai spun economiștii. Exodul de valută în afara țării și poziția lungă admisă de băncile aflate sub administrarea BNM au creat perturbări masive și panică pe piața valutară.
”La momentul actual factorii indică o acalmie pe piața valutară, adică necesitățile obiective ale economiei sunt într-un echilibru și nu prezintă devieri esențiale de la anul 2013 sau 2014. Dar există și o componentă speculativă care este greu de evaluat, și anume comportamentul și așteptările agenților economici”, - a constatat pentru MBC expertul economic Sergiu Gaibu.
Datele BNM arată că populația a vândut în luna iulie curent cu 12,4% mai puțină valută străină, chiar dacă cererea din partea agenților economici a fost în creștere cu peste 7%. Astfel, oferta netă de valută a constituit doar 158,4 mil. lei și este în descreștere al doilea an consecutiv. Potrivit experților economici, echilibrul valutar riscă să se destabilizeze spre sfârșitul anului și să provoace o depreciere mai puternică a valutei naționale. Asta dacă autoritățile nu vor purcede la deblocarea negocierilor cu FMI și încheierea unui nou acord de finanțare.