08.07.2015 12:15
Plafonul creditelor care nu sunt garantate cu gaj, majorat de 5
Consiliul de administrație al BNM a aprobat
modificarea și completarea Regulamentului cu privire la clasificarea activelor şi angajamentelor condiţionale. Acestea prevăd plafoane majorate pentru creditele fără gaj.
BNM urmărește să contribuie la creşterea volumului de finanţare a businessului mic și mijlociu, de asemenea, să consolideze în continuare capacitatea băncilor de a intermedia fluxurile financiare, se arată în comunicatul Băncii Centrale. Regulatorul pieței mai precizează că respectiva hotărâre este o măsură importantă de supraveghere bancară prudențială a procesului de microfinanțare desfășurat de bănci.
Odată aplicate, se presupune că aceste norme vor stimula băncile să ofere credite de consum fără a cere gaj, doar în baza istoriei de credit a debitorului. Desigur, istoria creditară trebuie să fie una pozitivă. Aceleași facilități vor fi acordate și micilor antreprenori, dar și celor care practică activitatea de avocatură și notariat. Agenții economici ce dispun de venituri suficiente, dar nu și de gaj sau altă garanții, vor putea obține credite fără gaj în sume de până la 500 mii lei față de 100 mii lei, cum a fost anterior. Respectiv, băncile vor fi încurajate să extindă plafonul de acordare a creditelor de consum de la 30 mii lei la 100 mii lei.
Economistul Sergiu Gaibu de la ”Idis Viitorul” susține că ajustarea acestui plafon era necesară, pe fundalul deprecierii puternice a monedei naționale, cu o influență negativă asupra puterii de cumpărare a populației. El este de părere că avantajele acestei hotărâri sunt de ambele părți. Consumatorii ar putea obține mai simplu credite, iar băncile își optimizează cheltuielile de provizionare ceea ce le permite să ofere mai multe credite de consum. Însă tot el precizează că volumul total al creditelor oferite persoanelor fizice nu au un impact semnificativ asupra economiei naționale. Asta deoarece, au o pondere de doar 15% în totalul creditelor acordate de băncile comerciale. Datele BNM pentru luna mai arată că băncile comerciale au oferit credite de consum în valoare de puțin peste 4 miliarde de lei și circa 1,5 miliarde de lei le reprezintă creditele pentru peroanele fizice care desfășoară activități.
De altă parte, chiar dacă băncile vor oferi IMM-urilor și populației mai multe credite, costul creditării va fi mult mai mare, în condițiile în care instituțiile au ridicat dobânzile la credite ca urmare a înăspririi de către BNM a tuturor indicatorilor de politică monetară.