05.02.2016 13:12

"Plan Marshall" pentru Moldova

Românii au un plan Marshall pentru Moldova. Astăzi, IDIS Viitorul și Fundația Universitară a Mării Negre au organizat o dezbatere publică cu privire la un Fond privat de investiții pentru țara noastră. ”Fondul Moldova” ar investi în proiecte energetice, de dezvoltare a infrastructurii Chișinăului, în transport sau în mediu. Acest instrument mai presupune că se fac investiții în nevoi de finanțare privată prin obligațiuni emise de către autoritățile Republicii Moldova.

Experții români de la Fundația Universitară a Mării Negre consideră că economia R. Moldova se confruntă cu puternice defecțiuni structurale și nu este capabilă să genereze, din resurse interne, dezvoltare şi creștere economică.

”Acest stat a fost proiectat prost în anii ’90. De ce? Pentru că la un PIB de 5,5 miliarde de dolari, avem un deficit comercial de 2 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 40% din PIB. Acest deficit se acoperă prin finanțări externă și prin remiterile cetățenilor, care lucrează de peste hotare. Logica acestui stat este să trimită cât mai mulți cetățeni peste hotare, ca aceștia să trimită cât mai multe remiteri”, - a explicat Directorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre Petrișor Peiu.

Astfel, analiștii de peste Prut au propus un Plan Marshall al României pentru Republica Moldova. Ei pledează pentru deschiderea unui fond deschis de investiții listat la Bursa de Valori București, care va începe cu constituirea, prin aportul statului român, a unui fond de investiții cu 100 milioane Euro, ajutor pe care România îl promite oricum Republicii Moldova.

”Fondul Moldova vrea să folosească toți banii promiși un pic mai eficient. Acele 100 de milioane pot servi drept punctul de plecare a unui Fond, asumat de Ministerul de Finanțe de la București ca un instrument de business. România îl propune companiilor sale să se orienteze spre el, iar Moldova îl poate fructifica”, - a specificat director Fundației Universitare a Mării Negre Dan Dungaciu.

Investițiile se vor face în trei tipuri de active: obligațiuni emise de către Republica Moldova sau de către municipiul Chișinău; cumpărarea de active de pe teritoriul Republicii Moldova; investiții de la zero şi care generează proiecte funcționale realizate pe teritoriul Republicii Moldova.

”Noi dorim ca România să devină principalul investitor din Republica Moldova, pentru a investi în lucruri serioase. La fel, dorim să finanțăm prin acest fond preluarea unor companii mari și anume acele de utilități. Ne referim la Calea Ferată, la Poștă, la Moldtelecom și la proiectul gazoductului”, - a explicat Petrișor Peiu.

Conceptul Fondului Moldova a fost lansat în anul 2015, fiind discutat în medii universitare, ca instrument de exprimare a sprijinului României pentru schimbări fundamentale în Republica Moldova.

Comentarii