11.11.2016 15:01
Au fost prezentate detalii tehnice ale noului program cu FMI
Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, au prezentat detaliile tehnice ale noului program dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI), care prevede asistență financiară și tehnică pe o perioadă de trei ani, informează NOI.md.
Octavian Calmîc a menționat că pentru aprobarea acestui program de către FMI autoritățile Republicii Moldova au îndeplinit un șir de precondiții, atingînd progresul scontat. Programul propriu-zis prevede continuarea reformării diferitor sectoare, în special a celui bancar, bugetar-fiscal și energetic.
Ministrul Economiei a subliniat că programul are ca scop sporirea competitivității economiei naționale, asigurarea stabilității macroeconomice și bugetare, depășirea vulnerabilităților din diferite sectoare, în special, în cele menționate mai sus.
Totodată, scopul programului constă în promovarea reformelor sectoriale și realizarea strategiilor adoptate anterior. Este vorba despre diversificarea exportului, atragerea investițiilor, sporirea competitivității ramurale, reformarea politicilor comerciale și economice ale statului, precum și a politicii bugetar-fiscale.
Potrivit lui Octavian Calmîc, în sectorul energetic precondiția principală a fost soluționarea problemei devierilor financiare acumulate de companiile de distribuție a energiei electrice în anii 2012-2015 în sumă de 2 miliarde de lei.
Mecanismul respectiv de restituire a devierelor tarifare furnizorilor de energie electrică a fost aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Decizia ANRE a fost publicată și a intrat în vigoare. A doua măsură se referea la majorarea tarifului la energia termică în Chișinău, asupra căreia insista Banca Mondială, care are un program masiv de investiții în complexul termoenergetic al capitalei și dorea angajamente clare privind sursele de acoperire.
Ministrul Economiei a amintit că tariful la căldură în Chișinău a fost majorat în octombrie cu 8,2%, menționînd că acesta este mai mic, comparativ cu tarifele la căldură din alte municipii. Al treilea element a fost publicarea acestei decizii a ANRE cu privire la tarife.
Octavian Calmîc a menționat că autoritățile s-au angajat în cadrul noului program cu FMI să nu admită noi datorii externe. Se planifică de îmbunătățit procesul de gestionare a întreprinderilor de stat. Astfel, a fost elaborată legea cu privire la întreprinderile de stat și municipale care se află în Parlament și care prevede obligativitatea desfășurării anuale a auditului la aceste întreprinderi și a unei monitorizări regulate pentru evaluarea indicatorilor financiari.
În afară de aceasta, urmează să fie consolidate atribuțiile ANRE în gestionarea proceselor, să fie modificată metodologia de aprobare a tarifelor la gazele naturale, energia electrică și energia termică pentru asigurarea la timp a ajustării lor. În acest sens a fost solicitată asistență tehnică și expertiză din partea Băncii Mondiale și altor donatori. Potrivit ministrului Economiei, urmează să fie actualizată Strategia de reducere a sărăciei, să fie elaborate noi instrumente de ajutor pentru categoriile social vulnerabile ale populației în cazul majorării tarifelor la resursele energetice.
Octavian Calmîc a menționat că programul cu FMI este un fel de sistem de supraveghere a acțiunilor întreprinse de Guvern, structurile de stat și regulatorii independenți pentru a nu admite apariția unor vulnerabilități suplimentare.
În afară de aceasta, programul prevede asistență tehnică și financiară pentru susținerea bugetului de stat. Ministrul Economiei a spus că experții FMI apreciază pozitiv perspectivele de creștere a PIB-ului Moldovei în anii 2016 și 2017, însă așteptările Moldovei la acest capitol sînt și mai mari.
Fiind întrebat, dacă modificarea Metodologiei de calculare a tarifelor la energia electrică, gazele naturale și energia termică va duce la creșterea lor pentru consumatorii finali, Octavian Calmîc a menționat că acum este prematur de spus, deoarece multe vor depinde de noul preț de procurare a resurselor energetice, care deocamdată nu este cunoscută.
Oficialul a amintit că, de obicei, contractele se semnează la începutul anului și dacă prețul de achiziție se va modifica, atunci tarifele vor fi majorate sau reduse. Aceste elemente vor fi prezentate de operatori mai tîrziu. „Acum este prematur de spus, dacă tarifele vor fi majorate sau reduse, pentru că nu avem încă toate elementele”, a spus Octavian Calmîc.