22.07.2015 07:28
Preţurile cresc mai repede decât se aştepta
Acum o lună şi jumătate, Banca Naţională a Moldovei (BNM), instituţie a statului responsabilă de stabilitatea preţurilor în ţară, lansa prognoza potrivit căreia în anul acesta inflaţia s-ar putea ridica la nivelul de 8,1%.
Adică, cu 3 puncte procentuale mai înaltă decât ţinta stabilită. Însă nu am reușit să ajungem la capătul primei jumătăţi a anului că acest „obiectiv” deja a fost atins. Biroul Naţional de Statistică a relatat printr-un recent comunicat de presă că indicele preţurilor de consum a crescut în luna mai faţă de perioada similară a anului trecut cu 8,1%, notează Vocea.md
BNM explica atunci că saltul scumpirilor de 8,1 la sută s-ar putea produce doar în trimestrul III, ca urmare a creşterii preţurilor la produse alimentare şi a posibilelor majorări ale tarifelor la serviciile comunale. Ei iată că ne aflăm încă în trimestrul II, iar costurile produselor alimentare, conform datelor instituţiei centrale de statistică a ţării, au crescut cu 9% faţă de nivelul maxim de 8,1 la sută prognozat de BNM. De exemplu, în mai, ceapa uscată costa cu 55 la sută mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cartofii, îndeosebi cei din recolta de anul trecut, s-au scumpit cu peste 30 la sută, morcovul – cu aproape 35%, fructele din livadă – cu mai bine de 30 la sută.
O creştere a preţurilor de 11% au cunoscut şi produsele nealimentare. Astfel, medicamentele, care reprezintă o marfă cea mai des cumpărată de persoane cu venituri mici, oameni în vârstă, cu dizabilităţi, s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 14 la sută faţă de luna mai 2014. Creşteri substanţiale de 9-10% s-au înregistrat şi la alte produse nealimentare, precum materiale de construcţie, încălţăminte, îmbrăcăminte.
Au devenit mai costisitoare şi unele servicii. Bunăoară, pentru a obţine un paşaport va trebui să plătim cu aproape7 la sută mai mult. Odihna peste hotarele ţării ne va lua, în medie, cu aproape 4% mai mult faţă de anul trecut. Administraţia căilor ferate a mărit costul unei călătorii în trenurile suburbane de pasageri cu 2%. Chiar şi aflarea într-un bar sau cafenea ne va costa mai scump.
Dar, s-ar putea ca scumpirile care s-au produs, ce depăşesc deja prognozele anuale ale BNM privind evoluţia inflaţiei, să fie doar un început. O explozie zdruncinătoare a preţurilor ar putea să se producă în a doua jumătate a lunii, în cazul în care Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică ar da curs cererilor de majorare a tarifelor la energie electrică şi la gaze naturale.