19.11.2014 16:08

PREȚUL LA PETROL RISCĂ SĂ SCADĂ SIMȚITOR

Prețurile la petrol pe plan mondial ar putea să scadă până la 50 de dolari per baril, admite șeful Agenției de Informații în Energetică din cadrul Ministerului Energeticii al SUA.

Oficialul a mai precizat că potrivit prognozelor mai multor analiști, prețul țițeiului marca WTI ar putea scădea până la 62 de dolari per baril până la mijlocul anului 2015.

Pe fondul prețului mai muc de 60 de dolari per baril, producția de gaze de șist în Statele Unite riscă să fie oprită, a mai adăugat oficialul american. "Într-un final, cineva va fi nevoit sa reduca productia", - a mai precizat șeful Agenției de Informații în Energetică din cadrul Ministerului Energeticii al SUA .

Cu toate acestea, oficialul nu a prezis cu exactitate evoluția prețului petrolului, deoarece acesta este influiențat de problemele geopolitice și conflictele din Libia, Irak și alte țări.

Potrivitdatelor Citigroup, Irakul va avea un deficit bugetar pe fondulscăderii prețului la petrol sub cotația de 114 dolari per baril, Rusia - de la 105 dolari, Arabia Saudită - de la 89 dolari, Oman - de la 82 dolari, Emiratele Arabe Unite - de la 74 dolari, Qatarul - de la $ 71, ia Kuweitul - de la 44 dolari per baril.

Comentarii