04.02.2015 14:22
Prețul zahărului, în declin ABSOLUT. Producătorii bat alarma
Dezvoltarea industriei producătoare de zahăr a ajuns la un nivel extrem de scăzut. Pe parcursul anului 2014, prețul zahărului în UE a scăzut cu 60 la sută, iar în Republica Moldova cu aproape 12%. Producătorii din țara noastră se arată îngrijorați de faptul că în prezent nu există premize de creștere a prețului. Ei susțin că este nevoie de câteva mari evenimente globale pentru ca lucrurile să se schimbe.
În prezent, în toate țările din lume are loc o scădere ciclică a prețului la zahăr, fenomen întâlnit odată la 5-8 ani. În Republica Moldova, însă acest declin se arată a fi mai adânc. În 2014, producția de zahăr a înregistrat un record istoric, iar Rusia a impus o taxă de 360 de dolari pentru 1 tonă de zahăr, ceea ce i-a făcut pe producătorii moldoveni necompetitivi pe această piață.
"Piața internă consumă doar 80 de mii. Noi aproape 100 de mii de tone avem pentru export, dar nu prea avem unde exporta. Avem exporturi în UE, unde prețurile sunt foarte mici acum, avem în țările CSI, unde prețurile la fel sunt joase. Așa e situația. Este destul de dificil pentru noi și din cauza aceasta prețurile pe piața locală sunt foarte mici ", a declarat Octavian Armașu, Director Financiar ÎM "Südzucker Moldova" SA.
Totodată, potrivit lui Armașu, deprecierea bruscă a leului față de valutele străine este un alt eveniment care creează mari probleme producătorilor de zahăr. Această înfluență negativă se va resimți în primăvară, când producătorii vor procura semințe importate și vor efectua lucrări agricole.
Reprezentanții "Südzucker Moldova" susțin că prețul zahărului a scăzut prea mult, pentru a ne aștepta la alte reduceri de cost.
"Probabil s-a ajuns deja la un nivel când prețul zahărului nu acoperă cheltuielile directe de producere și atunci devine dificil. Fiecare tonă de zahăr vândută generează pierderi, astfel producătorii se opresc și nu mai vând zahăr. La nivel global, nu cred că piața va merge mai jos, deoarece s-a ajuns la prețul de cost la cel mai eficient producător din lume, Brazilia, de circa 400 de dolari pentru o tonă. Nu cred că mai poate coborî prețul", a mai adăugat acesta.