07.05.2015 13:34
Prețurile alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani
Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a continuat să scadă și în aprilie 2015, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani datorită producției mondiale ridicate, a aprecierii dolarului și a declinului prețului țițeiului, transmite Reuters, citat de Agerpres.
FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În aprilie, acest indice a atins o valoare medie de 171 puncte, în scădere cu 1,2% față de valoarea înregistrată în martie.
'Impresia mea este că rata de schimb va avea cea mai mare influență asupra prețurilor alimentelor, și dacă dolarul se depreciază, această evoluția va fi încurajatoare pentru prețurile alimentelor', menționează economiștii.
În paralel, FAO a revizuit în scădere, cu 1,5%, estimările privind producția mondială de cereale din acest an. De asemenea, stocurile globale de cereale în sezonul 2015 — 2016 sunt prognozate să ajungă la 626,6 milioane de tone, în scădere față de estimările anterioare, de 645,6 milioane tone.