02.04.2015 16:06

Prețurile globale pentru unele produsele alimentare au ajuns la cel mai scăzut nivel din 2010


Prețurile la nivel mondial pentru unele produsele alimentare sunt în continuă scădere. În raportul pentru luna martie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație arată că indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2010. Oferta scade chiar dacă pentru majoritatea materiilor prime, prețurile au rămas aceeași.

Lunar, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație face public propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente. Coșul conține prețurile pentru cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna martie 2015, acest indice a atins o valoare medie de aproape 172 puncte, în scădere cu 2,6 puncte față de valoarea înregistrată în luna februarie 2015.
Organizația precizează că în martie prețul zahărului a înregistrat o scădere vizibilă, atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2009.
Economistul FAO a declarat că 'Avem un surplus pe partea de ofertă în piață și acesta creează presiuni în jos la nivel general, cu excepția prețurilor la lactate'.
Totodată, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,544 miliarde de tone. Motivul ar fi recolta peste așteptări de porumb în Uniunea Europeană.
În ceea ce privește recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 722 milioane de tone, sau un procent mai mic decât recolta record din 2014, în principal din cauza reducerii suprafețelor însămânțate în UE.

Comentarii