21.08.2014 16:42
PRIVATIZAREA - LA CHEREMUL UNOR DEMNITARI
Marea privatizare a celor 13 active ale statului a fost stopată la sugestia partenerilor externi, după ce au fost depistate schemele de corupție prin care au fost efectuate mai multe tranzacții de acest fel, susțin invitații emisiunii ”Interes direct” , difuzat aseară la MBC.
Sugestia a fost formulată, de fapt, după ce societatea moldovenească a asistat la așa-zisele privatizări ale unor obiective strategice ale statului.
În viziunea expertului economic, Viorel Gîrbu, acum nu este o perioadă favorabilă pentru ca statul să-și mai scoată la mezat unele proprietăți.
În același timp, investitorii străini se țin departe să participe la procesul de privatizare în țara noastră din cauza lacunelor în cadrul legal și a corupției din structurile statului.
Mihai Roșcovan spune că în anul 2009, mai multe proprietăți au fost transferate în gestiuniea ministerelor, care, ulterior, și-au permis să înstrăineze o parte dintre acestea. În opinia lui, de administrarea activelor statului ar trebui să se ocupe o agenție specială.
Proasta aplicare a legilor, dar și unele ambiguități din actele normative fac ca procesul de privatizare să fie unul mai puțin transparent.
La ultima rundă de privatizare, din iulie curent, au fost efectuate tranzacții în valoare de puțin peste 4 mil. lei, valoare activelor expuse însă fiind de 894,5 mil. lei.