12.09.2014 15:45
PROBLEMA IMPLEMENTĂRII STANDARDELOR EUROPENE
Standardele europene reprezintă o precondiție-cheie pentru valorificarea beneficiilor Acordului de Asociere cu UE. Experții economici din cadrul
Centrului analitic Expert-Grup au lansat un studiu în acest sens, în care au subliniat că agenții economici moldoveni sunt îngrijorați de faptul că implementarea standardelor europene necesită mari investiții. Totodată, analiza experților relevă faptul că autoritățile trebuie să sprijune businessul moldovenesc și antreprenorii să conștientizeze importanța aplicării standardelor europene, care într-un final le va mari exportul și veniturile.
În Republica Moldova aplicarea standardelor europene încetinește. Economiștii Centrului analitic Expert-Grup menționează că agenții economici locali sunt speriați de faptul că implementarea standardelor europene implică costuri ridicate, care nu sunt accesibile pentru buzunarele lor. Cu toate acestea, fără standardele europene, Republica Moldova va rămâne dependentă de piața CSI, care demonstrează instabilitatea.
De obicei, prețul unui standard variază de la zece lei pentru câteva pagini, până la 250 de lei pentru o sută de pagini. În ceea ce privește standardele producției alimentare, costurile medii sunt între 50 și 100 de lei. De obicei, un agent economic are nevoie de cinci standarde, totuși, cele mai mari costuri sunt impuse anume de aplicarea directă a acestora.
LIDIA JITARI șef, Direcția dezvoltarea infrastructurii calităţii, Ministerul economiei: Introducerea standardelor este cu mult mai dificilă pentru că implică mai multe cheltuieli pentru agentul economic. Ca să corespundă tuturor cerințelor de standartizare, în cele mai multe cazuri antreprenorul va trebui să schimbe utilajul, procesul tehnologic, precum și să ofere cursuri de recalificare pentru angajați ca să poată lucra cu noua tehnică și să deprindă modalitățile de aplicare a noilor standarde.
Priducătorii de zahăr din țară deja au trecut la aceste standarde și nu regretă de investiția făcută.
RAISA BEJAN directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr: Noi am obținut posibilitatea de a ne exporta mărfurile în UE. Am început cu cote de 8000, 14.000 și am ajuns la 37 mii tone.
Uniunea Europeană este gată să ne ofere cote noi la export. Asta vorbește despre aprecierea producției noastre pe piața lor și despre faptul că am ales drumul corect.
Experții economici din cadrul Centrului analitic Expert-Grup consideră că este important ca agenții economici moldoveni să-și modifice viziunea față de introducerea standardelor europene. Totodată, fără ajutorul autorităților aceștia nu se pot descurca.
În prezent, în Republica Moldova CARTON ON: au fost acceptate aproximativ 27 mii de standarde, cele mai multe fiind GOST-uri. Această denumire nu înseamnă că ele sunt învechite, ci sunt actuale, în principiu, doar pe piața CSI. Din suma totală a standardelor acceptate în Moldova, circa 7 mii sunt europene și 2 mii - internaționale. În Europa sunt valabile și aplicabile 15 mii de standarde. CARTON OFF.