19.08.2014 15:57

PRODUCȚIA BIOLOGICĂ, LA MARE CĂUTARE

Agricultura ecologică este la mare căutare în țările europene. Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, țara noastră trebuie să-și reorganizeze suprafețele agricole pentru culturile eco. Cu toate acestea, orientarea spre producția biologică poartă și anumite riscuri, care trebuie evitate. Potrivit Ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, momentan, țara noastră nu acoperă nici jumătate din cerințele pieței europene cu produse organice.

Pentru a echilibra necesitatea agriculturii ecologice și a încuraja producătorii să investească în producția organică, reprezentanții de la ministerele de resort, ai societății civile, dar și reprezentanții mediului academic, precum și cel al afacerilor, s-au adunat la o masă rotundă, pentru a elabora o strategie de fortificare a acestui sistem.

Potrivit ministrului agriculturii, pentru a adapta acest sistem la normele europene, nu este suficient doar de modificat cadrul legislativ, mai avem nevoie și de un organ de certificare, inexistent până acum în țară. Însă cel mai mult, avem nevoie de schimbat și mentalitatea consumatorilor, care consideră că produsele eco sunt mai ieftine, ceea ce este total greșit. Acestea fiind de două ori mai scumpe.

Potrivit managerilor de proiect, agricultura ecologică poate avea aceiași pondere ca și agricultura convențuională, doar că este nevoie de o mai mare atenție din partea organelor de resort.

Potrivit surselor de la ministerul agriculturii, în Republica Moldova, momentan sunt 62 de mii de hectare cu culturi ecologice și 59 de producători care prelucrează aceste terenuri. Termenul de agricultură ecologică reprezintă acel sistem de producere ce nu folosește la baza creșterii culturilor, substanțele chimice și pesticidele.

Comentarii