Aproximativ un an în urmă producătorii de conserve din Republica Moldova băteau alarma în privința situației dificile din sector și solicitau măsuri de susținere din partea statului, pentru a evita falimentul. Ei solicitau acces la surse ieftine de finanțare pentru pregătirea unui nou sezon de producere.
„De la începutul anului trecut producătorii de conserve nu au primit nici un fel de susținere din partea statului, iar situația continuă să se agraveze. Oficialii nu s-au interesat cel puțin care este situația din această sferă. Fabricile duc lipsă de mijloace circulante, fapt ce contribuie și mai mult la reducerea produselor fabricate”, a declarat Ivan Sandic, Președintele Asociației Producătorilor de conserve Speranța-Con.
El remarcă faptul că va discuta în scurt timp cu actualul Ministru al Agriculturii pentru a găsi o soluție în sitauția care s-a creat.
Se pare că embargoul rusesc și lipsa de surse ieftine de finanțare a provocat o reducere de aproape trei ori a producției de conserve din fructe și legume. Astfel, dacă în 2014 producția respectivă a fost de 30. 395 tone, în 2015 această s-a redus la 11.927 tone.
Cea mai mare piață de desfacere a conservelor din fructe și legume moldovenești este CSI și mai ales Federația Rusă. Aceasta din urmă a interzis întreprinderilor moldovenești exportul acestor produse. Chiar dacă în august 2015 Serviciul sanitar rus a permis fabricilor de conserve Natur-Bravo şi Alfa-Nistru să exporte produsele în Federația Rusă, situația din sector nu s-a schimbat.
Experții din domeniu declară că exportul în Federația Rusă a devenit mai dificil din cauza deprecierii puternice a rublei și reducerii puterii de cumpărare a consumatorilor de pe piața respectivă. În acest mod exportatorii își asumă riscuri mari atunci când fac livrări pe această piață.
Pe parcursul anului trecut s-a redus cu 39% producția de sucuri concentrate de fructe și legume, care a ajuns la 17.707 tone. Producția de sucuri din legume și fructe neconcentrate s-a redus cu circa 7%, atingând nivelul de 19.898 tone. În mare parte această evoluție a fost determinată de reducerea cu 40% a producției de mere.
De remarcat că în 2015 a fost înregistrat un preț record la achiziția merelor procesate, care a fost atins în mare parte datorită deschiderii fabricii de conserve TB Fruit, în orașul Edineț.
În prezent pe piața conservelor din Republica Moldova au reușit să supraviețuiască doar marii jucători. Cei mici și medii au intrat, în mare parte, în insolvabilitate. Totuși chiar și producătorii mari declară că activează cu mult sub capacitățile maxime de producție.