15.10.2014 14:23

PRODUCȚIA INDUSTRIALĂ A ÎNREGISTRAT O CREȘTERE! DATE STATISTICE

Producția industrială a înregistrat o creștere de 4,3 la sută în primele opt luni ale anului 2014 comparativ cu ianuarie-august 2013. Potrivit Biroului Național de Statistică, această majorare a fost determinată de creșterea producției industriei extractive cu 2,9%, a industriei prelucrătoare cu 6,1% și a industriei alimentare cu 13,7 la sută. Totuși, la unele poziții, preponderent din industria prelucrătoare, producția a scăzut vertiginos.

Astfel, s-a redus semnificativ fabricarea produselor de tutun cu 39,8% și a produselor farmaceutice cu 16 %; De altă parte s-a majorat volumul de lemn prelucrat și de articole din paie cu 35,6%. O creștere la fel de semnificativă a înregistrat fabricarea substanţelor şi a produselor chimice cu aproximativ 35 %; fabricarea produselor textile – cu 25% și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.


Cât privește industria alimentară, s-a redus volumul de băuturi alcoolice distillate și rafinate cu aproape 30% și fabricarea vinurilor din struguri cu 26,8%, dar a crescut fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – de 3,4 ori; producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne ; fabricarea produselor lactate și prelucrarea, conservarea fructelor şi a legumelor.

De asemenea de o descreștere a avut parte și sectorul energetic care a înregistrat în primele opt luni ale acestui an un volum cu 3,2 la sută mai puțin. Potrivit datelor statistice această reducere a fost determinată în mare parte de descreşterea producţiei în activitatea de furnizare de abur şi aer condiţionat şi în producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice.

Comentarii