12.10.2015 15:11
Prognoze sumbre de la Banca Mondială
Banca Mondială a revizuit în sens negativ prognozele economice pentru ţara noastră. Astfel, economia Moldovei va înregistra o scădere de 2% în acest an și de 0,5% în 2016. Potrivit instituției financiare, principalii factori care au contribuit la situația economică șubredă a țării sunt: criza din sectorul bancar, înăsprirea politicii monetare, instabilitatea la nivel regional și condițiile agrometeorologice nefavorabile.
”Principalul motiv care a condus la scăredea PIB-ului este arșița din timpul verii, care a provocat secetă și un randament scăzut de roadă, prin urmare, a contribuit la un declin puternic în agricultură. Al doilea factor este criză profundă din principalele țări - parteneri comerciali occidentali ai Republicii Moldova, iar al treilea - o politică monetară restrictivă, care afectează negativ creșterea economiei”, - afirmă economistul superior al Băncii Mondiale Ruslan Piontkivsky.
Totodată, economiștii subliniază că dacă nu ne-am fi confruntat cu această criză din sectorul bancar, iar Banca Națională nu ar fi decis să lichideze, anterior oferind împrumut celor trei bănci problematice, în valoare de 14 de miliarde de lei, atunci nu ar fi fost necesară înăsprirea politicii monetare.
Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova Alex Kremer consideră că în viitor, Moldova va fi nevoită să plătească pentru furtul din sectorul bancar prin rate înalte ale dobânzilor și va mai trebui să plătească și o povară fiscală ridicată. ”Banca Mondială și FMI a atras atenția autorităților asupra problemelor din sectorul bancar în 2013. Iar în aprilie 2014, Banca Mondială a suspendat finanțarea până când aceste probleme nu vor fi rezolvate. În mod evident, acest lucru este total inacceptabil pentru cetățenii Republicii Moldova care acum achită pentru pierderile care au fost previzibile și care puteau fi evitate”, - a declarant Kremer.
Cu toate acestea, economiștii menționează că cetățenii moldoveni vor trebui să plătească ani întregi pentru criza din sectorul bancar. Recunoașterea împrumuturilor pentru "băncile problematice" în calitate de datorie publică va conduce la creșterea acestui indicator până la 48% din PIB în 2015. Iar după un astfel de șoc, țara nu ar mai fi capabilă să revină foarte curând pe ascensiune. Prin urmare, economiștii consideră că trebuie să rezolvăm problema ce ține de reglementarea sectorului bancar și să îmbunătățim climatul de afaceri în regim de urgență.