10.06.2016 14:23
Proiectul ce prevede eliminarea obligativității utilizării ștampilei, votat în prima lectură
Proiectul Legii care prevede eliminarea obligativității utilizării ștampilei de către agentul economic în activitatea sa a fost votat în prima lectură.
Potrivit viceministrului Justiţiei, Eduard Serbenco, documentul are drept scop eliminarea constrângerilor mediului de afaceri și facilitarea dezvoltării întreprinderilor.
Inițiativa este propusă în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv și a Strategiei reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător.
Totodată, ştampila va rămâne obligatorie pentru autorităţile publice.
„Dreptul opțional al agenților economici de a deține sau nu ștampila în activitatea lor va servi ca un instrument în dezvoltarea antreprenoriatului, contribuind la evoluarea comerțului local și a celui transfrontalier. Instrumentul legislativ va avea un impact semnificativ pentru ameliorarea climatului antreprenorial și asigurarea dezvoltării eficiente, durabile a acestuia”, a declarat viceministrului Justiţiei, Eduard Serbenco.
Unii deputații au criticat document. Potrivit lor, mediul de afaceri nu va avea niciun beneficiu de pe urma acestui proiect.
„Eu din câte înțeleg că să ai sau nu ștampilă, este un drept opțional. Înseamnă că nu se va schimba nimic. Dacă purtați mare grijă față de agenții economici mici, ar trebui să o excludeți definitiv. Eu nu știu dacă acest proiect de lege va simplifica relațiile de business. Cum se va scimba viața agenților economici. Măcar ați consultat opinia agenților economici?”, a întrebat liberal-democratul Chiril Lucinschi.
„Proiectul dat va da și mai mari bătăi de cap agenților economici. Spuneți că este o ușurare pentru agentul economic și micșorarea costurilor. O ștampilă costă 100 de lei, dar să mergi să faci autentificări a unor documente costă mult mai mult. Din momentul publicării legii, ea intră în vigoare și agenții economici vor merge la bancă fără ștampilă? La asta vă referiță, da?”, a intervenit socialistul Corneliu Furculiță.
„Da, asta am vrut să zic”, a răspuns viceministrul Justiției Eduard Serbenco.
„În fond, idea este bună, dar sunt anumite semne de întrebare. Ștampila este un semn de credibilizare. Sunt situații când semnătura poate fi modificată și interpretabilă. Care este experiența altor state în acest domeniu”, a întrebat liberalul Ion Apostol.
UNIMEDIA precizează că un document asemănător a fost respins de deputați în noiembrie 2015. Pe 6 aprilie 2016, premierul a solicitat Ministerului Justiției să întocmească un nou proiect de lege pentru a-l prezenta Parlamentului.