03.03.2015 15:26

Proiectul "Energie și Biomasă" a fost prelungit

Combustibilul importat va fi înlocuit cu energia regenerabilă. Astăzi a fost semnat Acordul pentru prelungirea Proiectului Energie şi Biomasă care va fi implementat în următorii trei ani în peste 48 de localități din țară. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Obiectivele proiectului sunt de a instala 80 de centrale moderne pe biomasă, 21 de colectoare solare în instituțiile comunitare, de a oferi 300 de cazane pe biomasă la prețuri subvenționate caselor private și microîntreprinderilor, precum și realizarea a 7 Parteneriate Public-Private de livrare a bioenergiei. Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, subliniază că printre beneficiarii celei de a doua etape a proiectului vor fi și localitățile din regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia.

"În etapa a doua a proiectului noi intenționăm să ne extindem în regiunile specifice cum ar fi Găgăuzia, Taraclia, precum și în cealaltă parte a râului Nistru, deoarece Republica Moldova este o singură țară și toți cetățenii ei trebuie să beneficieze de asistența noastră", a declarat Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, a dat asigurări că a doua etapă a proiectului va obține rezultate scontate, așa cum s-a întâmplat în prima fază.

Liceul din comuna Varnița , raionul Anenii Noi, este una dintre cele 144 de instituții beneficiare ale primei etape a Proiectului "Energie și Biomasă". Potrivit cadrelor didactice, instituția nu mai depinde de combustibilul din regiunea Transnistreană, și reușește să reducă circa 10 la sută din cheltuieli.

O altă activitate prevăzută în proiectul energetic este instruirea și educarea societății. Astfel, în toate școlile beneficiare a fost inclus un nou curs didactic, în cadrul căruia copii învață ce este energia regenerabilă și care sunt beneficiile acesteia.


Odată cu finalizarea Proiectului "Energie și Biomasă" 2 , circa 15% din localitățile din Moldova se vor folosi de biocombustibil și vor deveni parțial independente energetic. Managerul de proiect, Alexandru Ursul, speră la o a treia etapă a proiectului.

Prima etapă a Proiectului Energie și Biomasă s-a desfășurat în perioada 2011- 2014. Conform raportului final, 144 de instituții publice au fost conectate la sistemele de încălzire pe biomasă cu 30 de instituții mai mult decât își propusese inițial proiectul, iar peste 360 de locuri noi de muncă au fost create.

Comentarii