14.03.2016 17:19

Proprietarii companiei Energokapital ar fi implicați în „furtul” unui miliard de dolari

Compania intermediară Energokapital din regiunea transnistreană aparține unei rețele complexe de proprietari off-shore implicați în „furtul” unui miliard de dolari, se spune într-o investigaţie efectuată de portalul Theblacksea.eu.

Investigația a fost făcută publică după ce acum două săptămâni Energocom și Energokapital au semnat un nou contract conform căruia energia electrică va fi achiziționată la un preț mai mic de către furnizorii care activează pe teritoriul Republicii Moldova.

Fosta republică sovietică, zguduită de proteste masive şi schimbări multiple de guverne în ultimul an, este alimentată cu energie electrică de o serie de firme care pleacă dincolo de regiunea transnistreană și duc spre China, Scoţia şi paradisul firmelor off-shore, insulele Seychelles.

Începând cu 2014, Energokapital achită principalului producător de energie electrică din Republica Moldova, centralei de la Cuciurgan, doar pentru procesul de transformare a gazelor naturale în energie electrică.

Ulterior, Energokapital vinde electricitatea companiei de stat din Republica Moldova, Energocom. Cu toate acestea, preţul energiei electrice niciodată nu s-a bazat pe costuri, întrucât Transnistria nu-și achită gazul consumat în interiorul regiunii. Cel mai probabil, Energokapital plătește doar costurile de procesare a gazelor naturale în energie electrică, materia primă fiind importată pe gratis.

Diferența dintre aceste costuri de procesare și suma achitată de Republica Moldova pentru energia electrică poate ajunge până la 400 la sută, afirmă analistul economic, Sergiu Tofilat. Reţeaua complexă de proprietari off-shore ai companiei Energokapital include Hong Kong, Edinburgh (Scoția), insulele Seychelles și, posibil, Belize, fapt ce ne dă de bănuit că milioane de dolari în numerar ar putea ajunge în buzunarele oficialilor din Republica Moldova, Rusia și regiunea transnistreană, sau în buzunarele persoanelor fizice afiliate acestor administrații.

Legătura cu furtul secolului

Proprietatea Energokapital are o structură similară şi conexiuni suprapuse cu consultanţi şi directori la schema care a dus la prăbuşirea celor trei bănci moldoveneşti în 2014 şi dispariţia unui miliard de dolari.

Proprietatea Energokapital dispune de o structură asemănătoare și conexiuni suprapuse, cu consultanți și directori fictivi, la schema care a dus la prăbușirea celor trei bănci moldovenești în 2014 și dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Printre proprietarii Energokapital se numără compania Ornamental Art Limited, înregistrată în Hong Kong. Directorul acesteia, Wai Lap Shum, locuieşte într-un apartament din Kui Fat Building, Hong Kong. Shum este suspectat că ar fi un director doar pe hârtie, scopul acestuia în realitate este să ascundă identitatea reală a proprietarului companiei.

Din China spre Scoția

Unul dintre acţionarii Ornamental Art Limited este compania Energy Assets Development LP, cu sediul în Edinburgh. Cea din urmă a fost înfiinţată în 2012 ca o societate comercială cu un profil larg, dar care nu a avut nicio activitate de afaceri în Scoția până în prezent. Două companii partenere ale acesteia au sediul pe insulele Seychelles.

Pe 9 decembrie 2015, Energy Assets Development LP şi-a mutat sediul pe Roystons Mains Street 18/2. Pe aceeaşi adresă cu Fortuna United Ltd, o companie implicată în jaful miliardului din Republica Moldova. Potrivit raportului Kroll, anume Fortuna United Ltd a luat un credit de 825 de milioane de euro de la Banca Socială ce a provocat falimentul celei din urmă.

Atât Fortuna United Ltd, cât şi Energy Assets Development LP sunt considerate companii fictive, înregistrate în Marea Britanie, şi utilizate pentru a ascunde adevărații proprietari.

Moldova, alimentată cu energie electrică dintr-un stat inexistent

La sfârşitul anului 2014, Republica Moldova cumpăra circa 80 la sută din energia electrică din străinătate - jumătate din Ucraina, iar cealaltă jumătate de la Centrala de la Cuciurgan, regiunea transnistreană.

Cea din urmă aparține în proporţie de 100% holdingului rusesc Inter RAO EES, care deţine monopol asupra importului şi exportului de electricitate în Rusia. După ce în Ucraina a izbucnit războiul civil, țara vecină a sistat livrarea energiei electrice către Republica Moldova, devenind astfel dependentă de Cuciurgan.

În acest moment, apare compania Energokapital.

Din decembrie 2014, Energokapital începe să primească gaz de la Transgaz cu sediul la Tiraspol, după care plăteşte centralei de la Cuciurgan 1,6 cenţi per kw/h pentru a procesa gazul în energie electrică.

Gazul este furnizat gratuit în Transnistria de Gazprom, care nu poate semna acorduri cu Transgaz, deoarece cea din urmă este înregistrată într-un stat nerecunoscut. Gazul este livrat către Moldovagaz, jumătate din acţiuni ai căreia sunt deținute de Gazprom, iar toate datoriile rămân pe umerii firmei moldovenești.

Potrivit declaraţiilor financiare ale Gazprom, datoria actuală a Moldovagaz este de peste cinci miliarde de dolari SUA. Ulterior, Energokapital vinde energie electrică către operatorul comercial Energocom. Asta în condițiile în care, Energokapital nu dispune de facilităţi generatoare a energiei electrice şi nici nu interacţionează cu energia la propriu.

Atenție la cifre: Formarea prețurilor

Până în martie 2016, prețul la care Energokapital a vândut energie electrică către Energocom a fost de 6,775 cenţi pe kWh.

În 2014, Republica Moldova a importat anual din regiunea transnistreană 3,2 miliarde de kWh, ceea ce înseamnă că Energokapital ar fi putut avea un profit brut de peste 160 de milioane de dolari, afirmă analistul, Sergiu Tofilat.

Prin urmare, această companie intermediară ar putea „să-și lase în buzunar” până la 75 la sută din vânzări, fără a avea nimic comun cu gazul.

PS: Conexiunea posibilă cu Belize

Un al doilea acţionar al Energokapital este compania Bas Market înregistrată la Tiraspol. Potrivit portalului openpmr.info, acţionarii Bas Market sunt Yuri Dzetsul, un prieten apropiat al lui Evgheni Şevciuk, şi compania Intercom Management cu sediul în Belize.

În anul 2011, Dzetsul a devenit fondatorul şi directorul reţelei de staţii de benzină „GazTop”, care potrivit sursei de fapt ar aparţine lui Evgheni Şevciuk.

Cea din urmă informație nu a putut fi confirmată de autorii investigației din lipsă de documente justificative.

Comentarii