11.08.2014 15:54

PROPUNERI FISCALE PENTRU SECTORUL NEBANCAR

Climatul investițional pe piața financiară nebancară din Moldova s-ar îmbunătăți vizibil, odată cu introducerea și aplicarea unor stimulente fiscale. Concluzia a fost făcută astăzi în cadrul conferinței Comisiei Naționale a Pieței Financiare, CNPF, la care au fost prezentate propunerile de modificare a politicilor fiscale cu efect asupra celor trei sectoare pe care instituția le supraveghează.

Vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, susține că piața de asigurări trebuie stimulată ca să fie mai atractivă pentru populație în ceea ce privește contractarea asigurărilor de viață. În prezent, acest sector se bazează pe asigurările generale, în special, cele auto care au o pondere de aproape 70% din volumul total al pieței. Situație inversă piețelor din țările europene.

O altă propunere a CNPF ține de majorarea de până la 25% a deducerilor de la impozitul pe venit pentru persoanele fizice care participă la crearea unui Fond facultativ de pensii și ca această sumă să nu se ia în calclul la formarea contribuțiilor sociale. Actualul Cod Fiscal presupune un plafon al scutirilor de numai 15%. Totuși, cea mai importantă modificare propusă însă vizează anularea impozitării valorilor mobiliare tranzacționate la bursă.

Menționăm că brokerii sunt obligați să rețină în prealabil un impozit de 7% pentru operațiunile de vânzare-cumpărare a valorilor mobiliare. În viziunea reprezentanților CNPF, acest fapt ține departe investitorii pe piața de capital, la bursă fiind înregistrate, preponderent, operațiuni de vânzare a acțiunilor. CNPF propune ca acest impozit să fie anulat, deopotrivă cu impozitele de 6% și 15% pentru veniturile obținute de pe urma dividentelor achitate de societățile pe acțiuni. Estimările CNPF arată că introducerea acestor stimulente fiscale ar influența o creștere de 20% a sectorului valorilor mobiliare.

Comentarii