16.12.2015 15:24

Reforma vamală – avantaje și riscuri

Regimul de plată a taxelor vamale în Republica Moldova vine în contradicție cu practicile internaționale. Agenții economici suportă cheltuieli suplimentare, în condițiile în care efectuează plățile în avans pentru ca vama să le elibereze mărfurile. Experții programului USAID BRITE propun autorităților moldovenești să permită achitarea acestor taxe după 10 zile de la efectuarea importurilor. Aplicarea reformei stă însă la discreția Ministerului Finanțelor, chiar dacă în vară Serviciul Vamal a elaborat un proiect de lege în acest sens.

Experții estimează că dacă plata taxelor vamale va fi efectuată lunar, post-factum, atunci agenții economici vor economisi în jur de 17,5 mil. lei anual. Statul în acest caz, nu va pierde nimic, întrucât e vorba de aproximativ 90 de firme importatoare cărora Serviciul Vamal le oferă anumite înlesniri. Astfel, acestea pot obține circa 10 mil. lei anual din economii și alte 7,5 mil. din venituri suplimentare. Drept rezultat, companiile vor putea efectua devamarea mărfurilor în orice moment al zilei și nu vor mai fi nevoite să scoată din circuit mijloace financiare.

”Nici într-un caz nu urmărim scopul să obținem, creditare din partea statului. Ne dorim doar să fie accelerată procedura și să nu mai fie blocate sume de bani pe conturile Serviciului

Vamal și ale Fondului Ecologic, ci să fie utilizați pentru dezvoltarea companiei”, - a menționat manager de logistică a unei companii dealer Sergiu Grigoraș.

În prezent, plățile vamale pentru eliberarea mărfurilor din vamă se efectuează de agenții economici în avans. În timp ce toate serviciile, inclusiv cele oferite de stat se achită după prestarea acestora. Mai mult ca atât, această modalitate de plată vine în contradicție cu practicile europene, spre care RM tinde.

”Aceste practice sunt răspândite la nivel mondial, începând cu Irlanda și terminând cu Australia. Agentul economic depune o garanție financiară. Ea este subscrisă fie de brokerul, care îndeplinește toate afacerile legate de vămuirea mărfurilor respective, fie de agentul economic, prin intermediul unei garanții bancare. Aceasta acoperă riscurile statului în cazul de neplată a drepturilor de import. Deci, atunci când se termină perioada de beneficiere a acestei proceduri și agentul economic nu și-a onorat obligațiile față de stat, statul aplică această garanție financiară pentru a-și recupera datoriile”, - a specificat manager proiectului AmCham Moldova Adrian Gheorghiță.

Experții mai cred că temerile Ministerului Finanțelor potrivit cărora încasările la bugetul de stat vor fi afectate, nu sunt întemeiate. La fel, sunt nefondate și argumentele precum că, pe termen scurt, se va forma o gaură bugetară.

”Din contra, dacă e să analizăm într-o perspectivă de lungă durată, veniturile la buget vor crește. Deoarece agenții economici eliberează mijloace financiare, își vor permite să le reinvestească și să mărească rulajul. În rezultat, defalcările către buget vor fi mai mari”, - a spus expertul economic Victor Ciobanu.

Astfel, statul va beneficia de investiții pe termen lung în dezvoltarea durabilă a businessului, fără cheltuieli suplimentare. Serviciul Vamal este gata să susțină agenții economici. Pentru a exclude posibilitatea oricăror riscuri, la prima etapă, mecanismul va fi aplicat doar pentru agenții economici autorizați, iar, ulterior, și pentru restul importatorilor.

”Legea elaborată a fost propusă încă în această vară Ministerului de Finanțe. Acesta, la rândul lui, urmează să adopte o decizie politică asupra promovării acestui proiect de lege. Pentru ziua de azi, agenții economici urmează să achite în mod obligatoriu anticipat drepturile de import. După implementarea unei astfel de proceduri, agenții economici urmează să obțină mărfurile, iar termenul de achitare a drepturilor de import urmează să fie prelungit cu 10 zile de la validarea declarației vamale”, - a declarat șef de direcție al Serviciului Vamal Natalia Ciumacenco.

Acum reforma depinde de Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului. La solicitarea MBC, serviciul de presă al Ministerului de Finanțe ne-a răspuns că deocamdată este analizat impactul proiectului de lege asupra bugetului de Stat, dar și asupra agenților economici. Pentru modificarea regimului de achitare a taxelor vamale se impun modificări și ale Codului Vamal. De asemenea, pentru taxa ecologică – să fie ajustată Legea cu privire la Poluarea Mediului Înconjurător. Companiile speră că schimbările să intervină, cel târziu, către mijlocul lui 2016.

Comentarii