23.10.2015 13:58

Regiunea transnistreană, fără preferințe comerciale

UE nu intenționează să extindă termenul pentru preferințele comerciale acordate regiunii transnistrene. Despre aceasta a anunțat comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom la sfârșitul vizitei în RM. Acest lucru înseamnă că agenții economici din regiune, în continuare, vor achita taxe vamale suplimentare la exportul de mărfuri în țările UE. În așa fel, companiile transnistrene își vor pierde competitivitatea pe piața comunitară. Totuși, Tiraspolul poate evita acest scenariu, dacă va fi de acord să implementeze prevederile Acordului DCFTA.

”Situația e cu mult mai dificilă decât ne așteptam, - a afirmat Cecilia Malmstrom. - În aceste condiții, cotele de export nu vor fi menținute. Acum examinăm posibilitatea să armonizăm legislația de pe ambele maluri ale Nistrului la normele internaționale. Vrem să ne convingem că regiunea transnistreană va avea doar de câștigat în urma acestui proces”.

Între timp, viceministrul Economiei Octavian Calmîc consideră că DCFTA oferă mai multe oportunități decât regimul autonom de preferințe comerciale. ”De aceea, ne dorim ca Acordul să fie funcțional și de partea cealaltă a Nistrului”, - spune el.

Totodată, prim-ministrul Valeriu Streleț asigură că va fi găsit numitorul comun și regiunea transnistreană va accepta ideea implementării DCFTA. ”Sperăm să identificăm o soluție care să fie acceptabilă pentru toate părțile implicate. Ea trebuie să mai fie agreată și de Direcția Generală pentru Comerț”, - a declarat Streleț.

Conform estimărilor experților economici, beneficiile pentru regiunea transnistreană ce vor surveni în urma implementării DCFTA reprezintă о creștere de 3,6% a PIB-ului local, iar refuzul de a beneficia de acest aranjament ar rezulta într-o reducere a economiei cu 5,2%. În primul caz, avansul economic se va datora faptului că regiunea va avea posibilitatea să-și mențină exporturile către UE și în plus, să le extindă, dat fiind faptul că DCFTA include un șir de poziții noi liberalizate, inclusiv în sectorul agro-alimentar. Suplimentar, prin armonizarea standardelor și a procedurilor, barierele netarifare vor fi reduse substanțial, diminuând costurile de producere și, în schimb, intensificând comerțul, susțin experții.

Comentarii