10.12.2015 15:48
Regiunea transnistreană, în criză profundă
Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză economică fără precedent. Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea să se contracte cu circa 10-12%, din cauza conjuncturii nefavorabile de pe malul drept al Republicii Moldova și de pe piețele externe - instabilitatea în Ucraina, recesiunea economică în Rusia și scăderea cererii în UE. Concluziile aparțin unui studiu publicat de Centrul Analitic Expert-Grup.
Potrivit experților, criza economică a declanșat și alte două crize - socială și bugetară. Criza socială se manifestă printr-o scădere a veniturilor populației - cu circa 30%, care a dus inevitabil și la o scădere drastică a consumului cu circa 21-22%. La rândul său, criza bugetară s-a caracterizat printr-o creștere de aproape 4,5 ori a restanțelor salariale, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
În consecință, autoritățile vor fi nevoie să continue măsurile de austeritate, mai ales din cauza unei capacități reduse de a acumula venituri fiscale, determinată de restrângerea activității economice. Situația este agravată și de existența unui sistem fiscal ineficient în regiune - caracterizat prin lipsa TVA și pe focusare excesivă pe impozitarea directă a firmelor, dar și de acutizarea crizei demografice, în condițiile în care numărul de pensionari depășește numărul persoanelor ocupate.
Mai mult, Expert-Grup menționează că pentru următorii 2-3 ani, în regiunea transnistreană se va contura inevitabil cel puțin trei riscuri economice majore. În primul rând, persistă riscul diminuării și mai rapide a exporturilor. În al doilea rând, este vorba de riscul reducerii și mai drastice a consumului. Iar în al treilea rând este riscul apariției hiperinflației.
Pentru a stabiliza situația, Expert-Grup recomandă implementarea prevederilor ale Acordului de Asociere care vizează comerțul exterior.