Businessul mic și mijlociu din țară se dezvoltă inclusiv pe banii emigranților. Potrivit Organizației pentru Susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii mai multe întreprinderi au fost deschise și funcționează din remitențele cetățenilor moldoveni, care muncesc peste hotare.
În decursul a patru ani, Organizația pentru Susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii a încheiat contracte de finanţare nerambursabilă cu 411 întreprinderi create şi dezvoltate din sursele financiare ale lucrătorilor migranţi.
Astfel, investiţiile beneficiarilor Programului ”PARE 1+1” constituie 258,13 milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă acceptată este de peste 76 milioane de lei.
Analiza întreprinderilor după domeniul de activitate desfăşurat, a relevat faptul că lucrătorii migranţi şi-au investit resursele financiare, acumulate peste hotare, preponderent în agricultură, 58% din totalul acestora au fost direcționate anume în domeniul agricol, urmat de întreprinderile de producere și prelucrare, investițiile , constituind 20% din total. Alții au preferat să-și valorifice banii în domeniul serviciilor - 18% din surse, și doar 3% din totalul de bani au fost investiți în deschiderea intreprinderilor din aimentaţia publică.
Este de menţionat că, în cadrul Programului, antreprenorii au iniţiat şi au dezvoltat noi idei de afaceri, care până acum nu erau implementate în ţară. Astfel, întreprinderile din programul PARE 1+1 au fost printre primele care au dezvoltat afaceri în domeniul biomasei, a creşterii şinşilelor, struţilor și a viperelor.