21.06.2016 10:30
Rentabilitatea societăţilor de asigurări generează îngrijorare şi alarmare
Rezultatele financiare ale societăţilor de asigurări confirmă stagnarea acestui segment al pieţei de capital din Moldova.
După cum a relatat directorul general al societăţii de asigurări Moldasig, Vitalie Bodea, segmentul pieţei de asigurări aşa şi rămâne, nu se produc careva schimbări calitative sau cantitative.
"Piaţa rămâne stabil în aceiaşi parametri de 1-1,2 mlrd de lei anual. Noi nu vedem creştere, ci doar urmărim procesul de repartizare a clienţilor în interiorul pieţei cu mari pierderi pentru societăţile de asigurări sub formă de premii", a menţionat managerul.
Potrivit spuselor sale, pe piaţa asigurărilor activează intermediari, care doar storc bani din societăţile de asigurări sub formă de premii mari pentru ei.
"În realitate s-a creat o situaţie când companiile suportă cheltuieli mari pentru intermediari, ceea ce se reflectă în situaţia financiară a pieţei în ansamblu, referitor rezerve, venit, rentabilitate. Comisioanele au ajuns la cifre astronomice, la unele companii acestea ajung la 50%", a spus Bodea.
Directorul Moldasig este de părere că asemenea situaţie "este extrem de periculoasă pentru piaţa de asigurări şi la sigur va trebui clarificată în viitor".
Fiind întrebat ce concluzii pot fi făcute din indicele venitului societăţilor de asigurări pentru trimestrul I al anului 2016, Vitalie Bodea a spus că în afară de câteva companii, la celelalte acest indice este mizer sau lipseşte cu desăvârşire.
"Din cauza concurenţei neadecvate cresc cheltuielile. Cifrele premiilor brute arată că, să zicem, în lunile ianuarie-martie majorarea premiilor a fost de 12%. În realitate se primeşte că societăţile se asigurări cheltuiesc banii pe care îi primesc, dar, totodată, puţin ce câştigă", a remarcat el.
Alţi experţi şi specialişti ai pieţei de asigurări, de asemenea, afirmă că un indice atât de important ca rentabilitatea, chiar dacă persistă, atunci este foarte mic.
"Situaţia pe piaţa de asigurări din RM este astfel că plăţile cresc, iar premiile practic nu sunt majorate, totodată, este vizibilă o creştere a cheltuielilor companiilor pentru remunerare", subliniază interlocutorii agenţiei.